MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 12.10

Három és fél millió lej viharkárokra Temes megyének

A kormány csütörtöki ülésén 36 millió lejt utalt ki az intervenciós alapokból az ország nyugati megyéit sújtó vihar okozta károkra. Ebből az összegből mindössze 2,24 millió lej (mintegy 500 ezer euró) jutott Temes megyének, ahol a viharkárok szinte felbecsülhetetlenek. Összehasonlításképpen: Máramaros megye 9,468 millió lejt, Bihar megye 8,728 millió lejt kapott a vihar által megrongált iskolák, kórházak és más középületek helyreállítására.

A kormány külön 1,585 millió lejt juttatott a Belügyminisztériumnak rendőrfelügyelőségek, rendőrörsök, katasztrófavédelmi és tűzoltósági székházak helyreállítására és a megrongálódott technikák pótlására. Ebből az összegből a legtöbb pénzt (1,109 millió lejt) a Temes megyei belügyesek kapták. A kormány további 170 ezer lejt utalt ki az Egészségügyi Minisztériumnak, ezt az összeget a Temesvári Szívkórház megrongált tetőszerkezetnek a helyreállítására használja fel a Minisztérium.

A háromféle forrásból Temes megye összesen 3,539 millió lejt kap viharkárokra, miközben csak a temesvári iskolák helyreállítása, a Polgármesteri Hivatal becslései szerint, több mint 20 millió lejbe kerül. A vidéki iskolák és kórházak kijavítására ígéret van egy újabb összeg kiutalására, a jövő heti kormányülésen. A bánságiaknak nem csak a PSD-s kormány „nagyvonalúsága” okozott keserűséget, hanem az Enel-„rohamcsapatok” csigatempóban zajló hibaelhárítása is. Közel egy héttel a katasztrófa után még több ezer Temes megyei lakosnak nincs villanyárama a portáján (ez Temesvár külvárosaira is vonatkozik!), nem beszélve a temesvári közvilágításról, ami több utcában nem működik, mint ahányban működik. A Temesvári Magyar Napok rajtjának előestéjén teljes sötétségbe burkolózott az Opera tér, a rendezvények fő helyszíne, de a szomszédos Szabadság tér is. Az Enel illetékesei azt állítják: a Temes megyei fogyasztók 99%-ánál helyreállították a villanyáram szolgáltatást.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'