MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.08

Három ház tönkrement, és még négyet összeomlás fenyeget

A Fehér megyei Csongva településen három ház tönkrement, és még négy házat az összeomlás veszélye fenyeget, az elmúlt 24 óra árvizei miatt; a szóban forgó házak lakóit kilakoltatták.

Cornel Oprişa ezredes, a Fehér megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) parancsnokhelyettese szerdán a MEDIAFAX tudósítójának elmondta, hogy Marosújváron több tucat gazdaságot és több utcát is elárasztott a víz.

„Sajnos a lakók között nincsen összetartás. Az emberek, anélkül, hogy segítenének egymásnak, csak ülnek és nézik az árvíz-sújtotta szomszédaikat. Arra várnak, hogy a tűzoltóság és katonák beavatkoznak majd” – mondta Oprişa.

A Fehér megyei Készenléti Felügyelőség szerdán közzétett jelentése szerint, az elmúlt 24 órában, a megyében 18 helységet érintett az árvíz, és körülbelül 600 lakást és gazdaságot árasztott el a víz.

Az árvíz miatt továbbá 45 személyt lakoltattak ki, főként Magyarlapád és Csongva településekből, akiket ideiglenesen rokonok és ismerősök fogadtak be lakásukba.

Az áradások jelentős kár tettek a mezőgazdaságban is: 600 hektár szántóterületet és 300 hektár legelőt és kaszálóterületet árasztott el a víz. Ugyanakkor több tucat hektár mezőgazdasági területet sújtott a természeti csapás.

Alina Bălaş, a Fehér megyei Készenléti Felügyelőség szóvivője bejelentette, hogy Nagyenyed környékén a DN 1-es, valamint a DN 74-es országutakon a felgyülemlett víz és a lejtőkön meggyűlt hordalék nehezítik a közlekedést.

Ugyanakkor, az E 107 és az E 750 megyei utak járhatatlanok a lerakódott vízhordalék miatt, és nyolc községi úton nehezen lehet közlekedni.

Az idézett forrásnak megfelelően, a Nagyenyed–Tövis közötti vasúti szakaszon a vasúti töltésen felgyülemlett víz miatt, a vonatok sebességkorlátozással közlekednek.

Az áradatok továbbá tönkretettek 31 pallót, több tucat hidat rongáltak meg, és közel 150 állatot pusztítottak el.

Az áradások utáni legjelentősebb probléma, az ivóvíz biztosítása az érintett területeken, ugyanis több mint 200 kút telt meg hordalékkal.

Az áradások okozta károk korlátozására és helyrehozására, több száz katonai tűzoltót, rendőrt, katonát, csendőrt, hegyi mentőszolgálatost, a Vöröskereszt és a helyi szervezetek önkénteseit mozgósítottak a sürgősségi esetekben, akik elektromos szivattyúkkal, tűzoltókocsikkal és pneumatikus bárkákkal avatkoznak be. 

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'