Fölszálott a páva

JelenHaz
Péntek, 2019. október 18., 16.35
Száz kilométeres gerinctúra a Szörényi havasokban

Három hegy krónikája

A Három hegy krónikája BKE-rendezvény előadói
A Három hegy krónikája BKE-rendezvény előadói

A Bánsági Kárpát Egyesület és a Bartók Béla Líceum közös szervezésében került sor kedden a magyar líceum médiatermében az aradi Milka Zsolt és a temesvári Bereczki Csongor hegymászók vetített képes előadására, Szörényi havasok integrál túra, avagy Három hegy krónikája címmel. 

Az anyaországi Tar Domokossal háromtagúra kiegészült hegymászó csapat a tavaly nyáron teljesítette a több mint 100 kilométeres túrát a Szárkő-, a Godján- és a Retyezát-hegységekben, naponta átlagosan 20 kilométert gyalogolva hegyen-völgyön keresztül, sokszor 1000 méteres szintkülönbségeket megmászva. A vállalkozó szellemű hegymászók átlagosan 20 kg súlyú zsákot cipelve mászták meg a három hegység szinte valamennyi 2000 méter feletti csúcsát, ami irigylésre méltó teljesítmény! A magasban kíméletlenül tűző nap mellett a túrázóknak a legnagyobb gondot a gerinctúra során állandósult vízhiány okozta, ezért a nélkülözhetetlen napi 2 liter vizet is magukkal kellett cipelniük. Az egyhetes túra tapasztalataiból a hegymászók az alábbi következtetést vonták le: a hegyre csak a minimálisan szükséges mennyiségű élelmiszert és ruhát, minél kevesebb sátrat érdemes vinni, mert a nehéz zsák megkeseríti a hegymászó életét. Érdemes továbbá a minőségi túrabakancsra áldozni, mert az olcsó bakancs két-három nap után „mezítlábas” túrázásra kényszeríti a hegymászót. A hegymászók elmondása szerint az igazi kalandok csak a Retyezátról való leereszkedés után kezdődtek, a hazai közlekedési viszonyoknak köszönhetően.

A bánsági hegymászók most a február végére tervezett, hagyományos téli Szárkő túrára gyűjtenek erőt, amely az egyik legnépszerűbb magashegyi túra az „alföldi” hegymászók körében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'