Péntek, 2018. október 19., 20.24
A vihar katasztrofális következményei:

Háromezerötszáz kidőlt fa, iskolák, kórházak tető nélkül

Kidőlt jegenyefa a Favorit zöldövezetben
Kidőlt jegenyefa a Favorit zöldövezetben

A temesvári polgármester keddi sajtótájékoztatójának a témája nem lehetett más, mint a vasárnapi vihar következményei, az ítéletidő okozta károk (még csak részben) felbecsült értéke. A parkok városa néhány perc alatt 3500 (!) fával lett szegényebb, 16 iskola és óvoda épülete részben vagy teljesen tető nélkül maradt, de megrongálódott három kórházépület, valamint a Városháza és a Banatul Filharmónia épülete.

A környezeti károk igen jelentősek: a város területén 3500 fa gyökerestől kidőlt vagy derékba tört, a keletkezett kár mintegy 3,5 millió lej. A temesvári Állatkertben megrongálódtak az állatszállások, a kerítések, a villanyhálózat, a játszótér, számos fa kidőlt, a keletkezett kár 810 ezer lej. Megrongálódott a Nagybani Piac, a Józsefvárosi piac és a Széna téri piac tetőszerkezete is.

A temesvári középiskolák közül 10 részben vagy teljesen tető nélkül maradt. A Művészeti Líceum tetőszerkezeete teljesen tönkrement, a J.L. Calderon Líceum teteje 80%-ban megsemmisült. Jelentős károkat szenvedett három általános iskola és három óvoda épülete is.

A kórházak közül a Victor Babes Járványkórház, a városi Szülészet és a városi Szemkórház teteje jelentős mértékben megrongálódott. Lehullott a cserepek egy jelentős része a Városháza és a Capitol épületéről is. A középületek által elszenvedett károkat még nem becsülték fel teljesen, de 8 iskolaépület kijavítása mintegy 20 millió lejbe kerül.

Nicolae Robu polgármester a sajtónak azt nyilatkozta: az iskolák és kórházak kijavítására kormánytámogatást fog kérni, a kidőlt fák helyettesítését saját erőből próbálja megoldani a városháza. A Lugosi úton történt tragédia kapcsán, ahol a ledőlt városkapu maga alá temetett egy 25 éves orvostanhallgatót, a polgármester annyit mondott, hogy az ügyészség dolga fényt deríteni az ügyre és megnevezni az esetleges felelősöket. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'