Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. november 13., 16.55

Hatalmas sportcsarnok épül Temesváron

A 10 000 férőhelyes kolozsvári sportcsarnok (Fotó: monitorclj.ro)
A 10 000 férőhelyes kolozsvári sportcsarnok (Fotó: monitorclj.ro)

Évek óta tart a huzavona az új temesvári sportcsarnok körül, amelyet a megyei önkormányzat Gyüregen (Giroc) akart felépíteni, a Temesvári Polgármesteri Hivatal pedig a jelenlegi Dan Păltinișanu stadion szomszédságában. A múlt hét végén Temesváron járt a lemondatott, de még hivatalban levő kormányfő, Viorica Dăncilă, aki eldöntötte a helyszín-vitát Temesvár javára.

Viorica Dăncilă temesvári sajtótájékoztatóján elmondta: az Országos Beruházási Társaság (CNI) szakértői kielemezték a gyüregi és a temesvári lehetséges helyszínek dokumentációit, és a sportcsarnok temesvári megépítése mellett döntöttek. Az indokok között szerepeltek azok a tények, miszerint Temesvár megyeszékhely, fontos gazdasági pólus és 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a jelenlegi Dan Păltinișanu stadiont lebontják, és a helyére egy korszerű futballstadiont építenek, így az új sportcsarnokkal együtt minden igényt kielégítő, nemzetközi sportrendezvények megrendezésére alkalmas sportkomplexuma lehet Temesvárnak.

Az Országos Beruházási Társaság (CNI) révén megépítésre kerülő sokfunkciós sportcsarnok a jelenlegi elképzelések szerint 16 000 férőhelyes lesz. Ez hatalmas méret, Románia jelenlegi legnagyobb sportcsarnoka Kolozsváron található és 10 000 férőhelyes, a 2000-res évek elején újjáépített Budapesti Papp László Aréna pedig 12 500 férőhelyes. Abban pedig végképp nem reménykedhetünk, hogy egy év alatt felépülhet ez a hatalmas sportcsarnok, amelynek legfeljebb a tervei készülhetnének el 2021-re. Az új sportcsarnok megépítéséig a temesváriak be kell érjék a Constantin Jude sportcsarnokkal, amely eredetileg 2200 férőhelyes volt, de miután a padokat székekre cserélték, 1400-ra csökkent a befogadóképessége.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'