MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 23.54
A Pécskai Disznótoron is terveztek

Határon átnyúló pályázatokban a remény

A pécskai polgármester (középen) battonyai városvezető barátaival a disznótoron is a közös jövőt tervezték
A pécskai polgármester (középen) battonyai városvezető barátaival a disznótoron is a közös jövőt tervezték

A Pécskai Disznótor tavalyi rendezvényén Antal Péter polgármesterrel és battonyai kollégájával, Marjai János polgármesterrel a közös terveket vetítettük előre. A legutóbbi Disznótoron Antal Péter polgármesterrel és vendégeivel, Borsodi János battonyai alpolgármesterrel, illetve Varga István városi jegyzővel értékeltük a közös tervek megvalósításait.

 

Amint Antal Péter előrebocsátotta, az akkori beszélgetésen sok tervet fogalmaztak meg, amelyekből sajnos nem valósult meg minden. Egy határon átnyúló uniós pályázatot azonban a romániai Nagylakkal együtt benyújtottak, a három város tűzoltócsapatai felszerelésének fejlesztésére. A közel 1 millió euró összértékű pályázatnak a nagyobb része Pécskára vonatkozik, mintegy 200 ezer euró Nagylakot illetné, közel 50 ezer euró a battonyai tűzoltóság felszerelését gazdagítaná. A pénzből tűzoltóautókat, más felszerelést vásárolnának. 2016-tól a két állam működteti a határon átnyúló pályázatokat, a közöttük történő kapcsolatfelvétel lassúsága miatt elhúzódott a pályázatok leadása. Ezzel együtt úgy tűnik, 2018 februárjában a közös pályázatot elbírálják, és csak utána lesznek további közös kiírások. Nem tudják, milyen pályázatokat írnak majd ki, de mind Pécska, mind pedig Battonya vezetősége fel van készülve a kiírások megpályázására.

Kulturális szempontból jó évet zárnak, hiszen a két város színjátszó, illetve hagyományőrző csoportjai sok érdekes közös programot szerveztek mindkét településen. Az uniós pályázatokat továbbra is igen nagy érdeklődéssel fogják nyomon követni. Az utóbbi években viszont az ezekhez szükséges önrésszel Battonya nem igazán rendelkezett, ezért abban is reménykednek, hogy olyan kiírásokat találnak, amelyeknél az önrész nem túl nagy. Ha viszont ilyeneket nem találnak, akkor nagyobb, több millió euró nagyságrendű pályázatokat céloznak meg, amelyekhez Magyarországon keresni fognak a szükséges önrésszel rendelkező településeket. A dolgot nehezíti, hogy Magyarországon az önrész 5%, Romániában csupán 2%, tehát könnyebben előteremthető.

Pécska a Magyarországi Záhonnyal is együttműködik, csakhogy az 400 kilométerre fekszik, ezért sokkal nehezebb a közvetlen kapcsolattartás. Csanádpalotával is igen jól együttműködnek, a gasztronómiai versenyt az ottani alpolgármester is megtisztelte. Antal Péter annak a reményének adott hangot, hogy Battonya, Domaszék vagy Mórahalom önkormányzataival jól együtt tudnak majd együttműködni, de Mezőkovácsháza vezetőségével is épülőben vannak a kapcsolatok, ezért abban bizakodik, hogy már a közeljövőben együtt komoly pályázatokat nyerhetnek. Mivel Battonyával 20 éve testvérvárosi kapcsolatuk van, elsősorban velük próbálnak meg együttműködni.

 

Battonyáról is pozitívan látszik

Borsodi János alpolgármesternél az iránt érdeklődtünk, hogyan néznek ki battonyai szempontból a közös uniós pályázatok.

Örömmel nyugtázta a Pécskával történő együttműködés hatékonyságát, ezért bizakodott a jelenleg futó katasztrófavédelmi közös projekt sikerében, a kulturális együttműködés mellett lehetségesnek látta egy olyan kerékpárútnak a megépítését, ami nemcsak a két várost kötné össze, hanem bekapcsolódna a dél-békési programba is. „Isten malmai lassan őrülnek”, de biztosan. Az együttműködés visszafordíthatatlan folyamat, ami az utóbbi 4 évben nagyobb sebességre kapcsolt.

A városvezetésnek az a célja, hogy az ottani munkaerő ne a pécskai ipari parkba ingázzon, hanem otthon találjon munkát. A jelenlegi munkanélkülieket munkára próbálják ösztönözni, csakhogy olyan 20 év telt el, amikor az embereket nem serkentették a munkára, hanem szavazógépekké alakították őket. Olyan szociális támogatásokat kaptak, ami a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz viszont sok volt. A helyzetből történő kilábalásnak vannak akadályai, ugyanis a település mezőgazdasági jellegű és a termelőeszközök újraosztásakor az emberek befelé fordultak, nem nyitottak az innováció felé, ami a kistérségnek munkahelyeket, megtartó erőt kölcsönözött volna. Mindenki maga próbál boldogulni. A munkanélküliséget Battonyán is 10% közelébe sikerült leszorítani, egyre nagyobb becsülete van a közmunkának, ami azonban bizonyos értelemben kényelmességre is szoktatja az embereket. Éppen ezért fontos a kitörés, a pályázatokban való részvétel, amire ösztönözni próbáljuk a gazdálkodókat, a vállalkozókat. Az önkormányzat igen sok energiát fordít a lakosság pályázati lehetőségekről történő tájékoztatására.

Pécskán kívül Battonyának Lippával is vannak némi kapcsolatai, sőt Szerbiában is van egy testvértelepülése. A pécskaihoz hasonlítható erős kötődésük azonban más településsel nincs.

A városvezetők a közös projektek további sikerében, illetve a kulturális kapcsolatoknak a fejlődésében bizakodtak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'