Kedd, 2018. december 18., 16.54
Hunyad megyén is végigsöpört a vihar

Hatvan házat fedett ki a szél

Hatvan házat fedett ki a szél
Hatvan házat fedett ki a szél

Hunyad megye emberi áldozat nélkül úszta meg a Bánság felöl érkező vasárnapi vihart. Az ISU-jelentés szerint egyetlen személyi sérülés történt. A Déván  90 km/órás sebességgel végigsöprő szél többek közt egy hatalmas reklámpannót is kidöntött, melynek darabjai megsebesítettek egy 63 éves nőt. A mentősöknek már a helyszínen sikerült stabilizálni a nő állapotát, kivizsgálás végett azonban kórházba szállították.

A délutáni órákban (16.40 és 17.40 között) kerekedett viharos szél lesöpört továbbá hat dévai és három vajdahunyadi tömbháztetőt, valamint hatvan házat fedett ki Alsólapugyon (Lăpugiu de Jos). A szél által leröpített cserepek számos személygépkocsi sérülését okozták. A Maros menti településeken több száz fát csonkított meg vagy csavart ki tövestül a vihar, eltorlaszolva az utakat. A kora esti órákban több kilométeres sorok alakultak ki a 7-es országúton keleti és nyugati irányba egyaránt.

A vasárnapi vihar nyomán 70 Hunyad megyei település, azaz 23 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. Az áramszolgáltató, az ISU, valamint a viharsújtotta települések önkormányzatai hétfőn gőzerővel dolgoztak a viharkárok helyreállításán, illetve a további veszély elhárításán. A kárfelmérés még folyamatban van. A meteorológusok szerint a vasárnapi vihart a Bosznia-Hercegovina felöl érkező hidegfront okozta, mely hirtelen találkozott az ország délnyugati részében uralkodó szokatlanul meleg (30 C-fok körüli) légtömeggel, ami jelentős légmozgások kialakulásához, pusztító viharhoz vezetett.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'