JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 22.39
Beszélgetés HORVÁTH BOGLÁRKA szombathelyi grafikussal, szabadidő-szervező tanárral

Hazajárok Hunyad megyébe

Horváth Boglárka, a párjával közösen vezetett kézművesfoglalkozásokon többtucatnyi gyermek arcára csalt boldog mosolyt
Horváth Boglárka, a párjával közösen vezetett kézművesfoglalkozásokon többtucatnyi gyermek arcára csalt boldog mosolyt

Vidám színfoltja volt a IX. Hunyad Megyei Magyar Napoknak a főleg gyermekek számára nyitott kézművesműhely, melyet Horváth Boglárka szombathelyi képzőművész vezetett.

– Nyolc esztendővel ezelőtt jöttem először Hunyad megyébe, a szombathelyi polgármester úr felkérésére, hogy képviseljem a városunkat a Vajdahunyaddal kötött testvérvárosi kapcsolat keretében. Már akkor több helyszínre elmentünk, kisebb falvakban, illetve Déván és Vajdahunyadon tartottunk kézművesfoglalkozásokat és azóta minden esztendőben visszatérek. Idén a magyar iskolákban rendeztük be a kis műhelyt: a Vajdahunyadi 6-os Számú Iskola magyar tagozatán, illetve Déván a Téglás Gábor Elméleti Líceum elemi osztályaiban. De megfordultunk Csernakeresztúron is, valamint a vajdahunyadi várban, ahol a Magyar Napok szombati szabadtéri rendezvényén igyekeztünk egy kis örömöt szerezni a résztvevőknek. Az alapanyagokat ezúttal is Puskás Tivadar polgármester úr biztosította, a felszerelést pedig a magunk műhelyéből hoztuk.

– Minden esztendőben valami új technikával jöttök, sokféle alkotási lehetőséget ismertettek meg a gyermekekkel.

– Igen, idén kitűzőket és hűtőmágneseket lehetett készíteni. A gyermekek saját rajzaikat, illetve a Hunyad Megyei Magyar Napok logóját nyomhatták rá a kitűzőkre, mágnesekre. A logót tavaly terveztem újra, és akkor pólókra lehetett ezt rászitázni. De a korábbi években volt táskafestés, nemezelés, tűzzománcozás, bőrözés, agyagozás, gipszöntés, fonás, szövés... Most hirtelen ezek jutnak eszembe.

– Ezeket a foglalkozásokat mind Te vezetted. Hogyan tettél szert ilyen széles körű tudásra a kézművesség terén?

– Kiskoromtól nagyon érdekel a művészet. Már hatéves koromtól egy szombathelyi képzőművészhez, Vértesi Péterhez jártam 10 éven keresztül festeni, rajzolni. Ő szerettette meg velem a rajzot, festést, kézművességet. Később alapképzésben elvégeztem a grafikát, első diplomámat rajz és művészettörténet szakon szereztem, majd játék- és szabadidő-szervező tanárként végeztem.  Ennek keretében nagyon sok foglalkozást szoktam tartani Szombathelyen, illetve a környékén. És van egy vállalkozásom is, egy grafikai stúdió, és annak keretében is mindenféle kézművességgel is foglalkozunk.

– Ezek szerint nem túl laza az otthoni programod sem. Hogyan tudsz időt szakítani a Hunyad megyei útjaidra?

– Nehezen, mert egyébként tanárként dolgozom egy iskolában. De erre mindig szakítok időt. A Hunyad Megyei Magyar Napokon való részvétel egy olyan fix esemény minden évben, amire időt szánok, amire kizárt dolog, hogy valami más közbejöjjön.

– Azt jelenti, hogy fontos számodra....

– Így van, mert hazajárok mostmár ide.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'