JelenHaz
Csütörtök, 2019. március 21., 12.08

Házifeladat-vita

Mindenkori javaslatainak legszimpatikusabbjával rukkolt elő a Hunyad Megyei Tanfelügyelőség, arra biztatva a megyében dolgozó pedagógusokat, hogy ne adjanak házi feladatot a vakációra. A kezdeményezés tulajdonképpen a diákok, szülők részéről jött, de sok pedagógus is hangoztatta különböző szakmai megbeszéléseken, hogy legalább a vakációt meg kellene hagyni a gyermekeknek pihenésre – mondta Máté Márta Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes. Bár e javaslat jellegénél fogva nem iktatható törvénybe, jó néhány hazai tanfelügyelőség szorgalmazza a betartását.

– Hunyad megyében természetesen szabad kezet adunk az iskoláknak, hogy ki-ki maga döntse el, milyen stratégiát alkalmaz a vakációs házi feladatokkal kapcsolatban. De mi mindenképpen jónak látnánk elhagyását – hangsúlyozta Simion Molnar tanfelügyelő.
A pedagógusok véleménye megoszlik. Van, aki úgy véli, ha elmarad a vakációs gyakorlás, a diák szinte mindent elfelejt. – A tapasztalatom az, hogy már a kéthetes téli vakáció után is az első hét az ismétlésre megy, mert teljesen kiesnek a diákok a gyakorlatból – véli Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Iskola igazgatója. Véleménye szerint túl sok az apró vakáció ahhoz, hogy teljes kikapcsolódással teljenek. Legalább a végzős osztályoknál, főtantárgyakból jónak látom, hogy az évközti szünidőkben is dolgozzanak a gyermekek – mondja Kocsis. A nyári nagyvakációval azonban más a helyzet. Itt szinte teljes az egyetértés afelől, hogy ebben az időben a gyermeknek pihennie kell. Ilyenkor úgyis lezártunk egy évet, s aki alaposan elsajátította az anyagot, az a továbbvitelhez szükséges lényeget a “lustálkodás” ellenére is tudja – véli a Téglás igazgatója.
A tanfelügyelők szerint a tendencia mindenképpen az, hogy minél kevesebb tanulnivalót vigyen haza a diák. Ez a törekvés idővel a napi házi feladatok felszámolásában fog kicsúcsosodni – állítják a diákok nagy örömére a tanügyi vezetők.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'