Szombat, 2018. október 20., 12.38

Hegyvidéki stratégia Hunyad megyében

Fabius Tiberiu Kiszely prefektus. Közösen kidolgozott koncepció révén fejlesztené a hegyvdékeket
Fabius Tiberiu Kiszely prefektus. Közösen kidolgozott koncepció révén fejlesztené a hegyvdékeket

Hegyvidékek fejlesztéséről szóló stratégiát dolgoznak ki Hunyad megyében Fabius Tiberiu Kiszely prefektus kezdeményezésére. Ősszel ugyanis a parlament módosítja a hegyvidéki települések jogi helyzetét szabályozó törvényt, és a jelentős részben hegyvidék jellegű Hunyad megye fel kell hogy készüljön erre, hogy konkrét javaslatokkal és érdekvédelmi elképzelésekkel fordulhasson a jogalkotókhoz. Ehhez pedig külön egyesületet is létrehoztak a prefektúra, megyei intézmények és az érintett önkormányzatok részvételével.

Jelenleg Hunyad megye 69 önkormányzata közül 45 minősül hegyvidéknek, noha 61 tartozhatna ezen kategóriába, ismertette a helyzetet a polgármesterekkel való eszmecsere utáni sajtóértekezleten Kiszely prefektus. A Zsil-völgyi városok például nem minősülnek hegyvidéknek, noha területük jelentős része 600 méter fölött van. A hegyvidéki besorolás nem csupán jelképes minősítés, gazdasági vonatkozásai is vannak. Például a hivatalosan hegyvidékinek minősülő településeken lakók hektáronként 97 euróval több szubvenciót kapnak az EU-s agráralapból, mint az egyszerű településeken. Az országos fejlesztési alapnál pedig külön kategóriaként kezelik a hegyvidéki önkormányzatokat, és ennek megfelelően a pályázatokat is elkülönített forrásokból finanszírozzák. Ráadásul a hegyvidéki településeken a helyi adók is alacsonyabbak, noha ez gyakran gondot okoz az adott önkormányzatoknak, mivel kisebbek a bevételek.

Kiszely szerint a megyei hegyvidéki stratégia nemcsak jogi szempontból fontos, de közös fejlesztési projekteket is lehet készíteni. Mindenekelőtt mezőgazdasági, hagyományos mesterségek és túrizmus terén. Suceava és Beszterce-Naszód megyékben már olajozottan működnek a hasonló egyesületek, a falvak és kisebb városok összefogása révén több közös fejlesztést sikerült kivitelezni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'