JelenHaz
Kedd, 2019. március 26., 22.18

Helyi adók két részletben

Helyi adók két részletben
Helyi adók két részletben

Nem szorul bizonygatásra az a régi megállapítás, hogy az aradiak lelkiismeretes, jó adófizetők. Többségük már az év első hónapjaiban, anyagi lehetőségeinek függvényében igyekszik eleget tenni adókötelezettségeinek. Idén, alig két hét alatt (január 14-től 31-ig) a tavalyi esztendő azonos időszakához viszonyítva 7 százalékkal volt nagyobb a bevétel az Arad Város Polgármesteri Hivatal Bevételi Igazgatóságán (Direcţia de venituri), közismertebben: adóhivatalában – tudtuk meg Pavel Neamţiu ügyvezető igazgatótól. Arad-szerte 40 pénztáros gyűjti a pénzt, a helyi adókat és illetékeket a megyeszékhely kasszájába. Az első napokban még volt némi tolongás, de aztán lecsillapodtak a kedélyek, s azóta is különösebb probléma, sorban állás, tumultus nélkül folyik a munka az igazgatóság hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 20 óráig nyitva tartó pénztáraiban. De lehet adót fizetni a postahivatalokban, a gépjármű-nyilvántartó hivatalban (RAA) stb.

Azok az adófizetők, akik egész évi ház- és telekadójukat március 31-ig kiegyenlítik, 5 százalékos árkedvezményben részesülnek.

Egyébként a helyi adókat és illetékeket (ház-, telek- és autóadó) tavaly óta nem négy, hanem csupán két részletben lehet kifizetni: az adó felét március 31-ig, másik felét szeptember 30-ig!

Neamţiu igazgató ismételten felhívta azoknak a telektulajdonosoknak a figyelmét, akiknek a telke évekig külterületként (extravilan) szerepelt, ám időközben belterületté (intravilan) nyilvánították a parcellát, mielőbb jelentsék ezt be az adóhivatalban. Azok, akik március 31-ig jelentkeznek az igazgatóságon, késedelmi kamat felszámítása nélkül egyenlíthetik ki a visszamenőleg újra számított telekadó különbözetet. A telek beazonosítása (belterülethez tartozik vagy nem) a parcella kataszteri száma alapján történik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. február 12., 17.25 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az adókedvezmény nem árkedvezmény.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'