50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.23

Helyreállítanák a leégett nagyváradi görög katolikus püspöki palotát

A nagyváradi, a város főterén álló püspöki palota a tűz előtt (forrás: Andrei Stroe/Wikipedia)
A nagyváradi, a város főterén álló püspöki palota a tűz előtt (forrás: Andrei Stroe/Wikipedia)

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy a püspökkel közösen keresték a megoldást a szombati tűzvész által okozott károk helyrehozására, és abban állapodtak meg, hogy

partneri szerződés révén az épületet a lehető legrövidebb időn belül újraépítik, és közösségi, kulturális térré alakítják.

Az épületben konferenciatermek, múzeum és könyvtár kap majd helyet.

A polgármester hozzátette: a városháza 20 évre venné használatba az épületet, a püspökséggel közösen látna neki az újjáépítéshez szükséges adománygyűjtéshez.

Megjegyezte: a város költségvetéséből is jelentős támogatásra lesz szükség.

Virgil Bercea püspök köszönetet mondott mindazoknak, akik segíteni próbálnak, és Isten segítségét kérte az újraépítéshez. Megemlítette, hogy a többi egyházak vezetői is szolidaritásukról biztosították.

A Bihar megyei önkormányzat közölte, hogy keddi ülésén százezer lejes, gyorssegélyt hagyott jóvá a görög katolikus egyház számára, hogy mielőbb megkezdhesse az újjáépítés előkészítését.

A hatóságok még nem közölték, hogy mi okozta a Nagyvárad főterén álló műemléképület szombat esti kigyulladását. Az online sajtóban azonban olyan, a tűzvész előtt készült felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek

az épület elektromos hálózatának meghibásodására utalnak.

A múlt szombati tűzvészben megsemmisült az épület mintegy 1300 négyzetmétert kitevő tetőzete és első emelete.

A püspöki palotát ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján építették 1903 és 1906 között.

 

***

Az önálló görög katolikus püspökség 1778-ban jött létre, és anyagi alapjait uralkodói szándékból a latin rítusú püspökségtől átvett belényesi uradalom biztosította.

A görög katolikus egyház Erdélyben 1697-ben jött létre, amikor az erdélyi Ortodox Mitropolia csatlakott a katolikus egyházhoz, elismerve a pápa fennhatóságát.

A kommunista hatalom 1948-ban betiltotta a görög katolikus vallást: vezetőik közül többet bebörtönöztek (hat püspökük közül öt börtönben halt meg, az egyedüli túlélő Iuliu Hossu, aki 21 év után szabadulhatott). A görög katolikus egyház tulajdonát államosították vagy az ortodox egyháznak adták. 1989-ben a görög katolikus egyházat újraszervezték, de tulajdonuk nagy részét máig sem kapták vissza.

 

A 2002-es népszámlálás adatai alapján Romániában 191 556-an vallották magukat görög katolikusnak, közülük 160 896 román nemzetiségű, 19 645 magyar, 6148 roma, 1721 ukrán, 1542 német.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'