Szombat, 2018. október 20., 02.58
Sikeres VIII. Pécskai Disznótor

Hiányoltuk a helybeli magyar csapatot

A hagyományokhoz híven, Lovas Zoltán műsorvezető Antal Péter polgármesterrel a zsűri döntése alapján díjazta a csapatok munkáját
A hagyományokhoz híven, Lovas Zoltán műsorvezető Antal Péter polgármesterrel a zsűri döntése alapján díjazta a csapatok munkáját

Amint azt előre jeleztük, vasárnap a Pécskai Polgármesteri Hivatal és Tanács VIII. alkalommal szervezte meg Pécskai Disznótor néven azt a nemzetközi böllérversenyt, amelyen a helybeli és környékbeli csapatok mellett magyarországiak is részt vettek.

A szervezők részéről jó ötletnek bizonyult a tornyai ProPirKult Egyesület oszlopos tagjait, Tóth Piroskát és Suttyák Andrást meghívni a bíráló bizottságba, hiszen a sertések leöléstől a készítmények befejezéséig minden csapatnak a munkáját árgus szemekkel figyelték.

Tőlük tudjuk, hogy a sertések leölése 8 óra tájban kezdődött a megadott program, illetve az uniós követelményeknek megfelelően, áramütést követően zajlott. A zsűri szerint ebben a műveletben a békési csapat volt a legjobb. A második művelet, a perzselés tekintetében a csanádpalotai csapatnak a munkája nyerte el legjobban a tetszésüket. A sertések felbontását azonban szerintük a pécskai PSD csapata végezte a legszakszerűbben. Ami a disznótoros hangulatot illeti, ebben a domaszékiek voltak a legjobbak, hiszen citerazenekarral érkeztek. Természetesen, disznóvágást fogópálinka nélkül nem lehet elkezdeni, ebben a pécskai Ghiţă böllércsapat vitte a prímet. A kolbásztöltés tekintetében a zsűri tetszését a pécskai Gladis Family csapata nyerte el, hiszen nem szakemberek, hanem fiatalemberek dolgoztak lelkesen.

A Pécskai Disznótorok történetében első alkalommal szerveztek kolbásztöltő versenyt a Tóth Piroska–Sutyák András páros jóvoltából. A verseny lényege: mindenfajta mérőeszköz nélkül, a részt vevő csapatoknak 5-5 méter kolbászt kellett időre megtölteniük annyi darált húsból, amennyi szerintük szükséges hozzá. Az értékelés során pontosan lemérték a kolbászoknak a hosszát, a töltés idejét, illetve a megmaradt darált hús mennyiségét, esetleg az üresen maradt kolbászbél hosszát. A nem mindennapi versenyre a tízből csupán négy csapat mert benevezni, közülük legjobbnak a Ghiţă böllércsapat bizonyult.

Délben a megszokott műsorvezető, Lovas Zoltán színművész a zsűri tagjaival felkereste a böllércsapatok asztalait, ahol Antal Péter polgármester bejelentette a díjazottakat: a battonyai csapat a legjobb fogópálinkáért, a békési a disznóölésért és mosásért, a Ghiţă böllércsapat a legjobb marketingért, a domaszéki, citerásokkal érkezett csapat a legvidámabb csapatot megillető, a csanádpalotai böllércsapat a legtisztább helyért, a PNL böllérei a leggyorsabb csapat, a Gladiş Family csapat a legszebb főzőhelyért, a helyi rendőrség böllérei a legkimértebb csapat, a Kürtösi Polgármesteri Hivatal böllérei a különleges paprikás hurkáért, míg a PSD böllérei a leghagyományosabb disznóbontás és főzőhely kapcsán érdemelték ki az I. díjat.

A VIII. Pécsai Disznótor egész napos programján szólt a zene, és nemcsak a résztvevőket, hanem a nézelődőket is forralt borral, meleg teával, esetleg kávéval, kaláccsal, reggelire hagyományos sült vérrel és májjal, sült tokahússal, ebédre székelygulyással vendégelték meg. A szórakoztatásba bekapcsolódtak a citerások is, a hangosbemondó románul–magyarul terjesztette az információkat. A szervezők valóságos disznótoros hangulatot teremtettek, amiért köszönet jár nekik. Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester egész nap a helyszínen tartózkodtak, irányították a vendégek ellátásában szorgoskodó adminisztrációs csapatot, beszélgettek a böllérekkel, illetve a velük érkezett elöljárókkal.

Nem csupán a beszámoló olvasása, hanem a helyszínen történt nézelődés alkalmával is hiányérzete támadt a szemlélőnek, ugyanis nem találta a pécskai magyarságot képviselő böllércsapatot. A helyszínen talált magyar elöljárók a kérdésre csupán a vállukat vonogatták, olyan is került, aki megjegyezte: a disznótorok történetében a magyarságnak nem minden alkalommal volt csapata. Most így jött ki a lépés…

Nagy kár, hiszen a versenyben ugye, nem a diadal, hanem a részvétel a fontos: megmutatni, hogy vagyunk és továbbra is lenni akarunk Pécskán és mindenhol a megyében, Erdélyben. Ha viszont kényelemből, nézeteltérés okán, esetleg szervezettség híján kimaradunk a közéletből, leíratjuk, elfelejtetjük magunkat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'