JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.51
Tizenhárom évesen gyilkos

Hidegvérrel leszúrta barátját

Hidegvérrel leszúrta barátját
Hidegvérrel leszúrta barátját

Meggyilkoltak egy 16 éves fiatalt Németszentpéteren, az áldozatot saját lakásában, az ágya mellett találták meg vérbe fagyva.

A székesúti rendőrőrsöt hétfőn 18 óra körül értesítették, C. Vasile holtteste mellett egy véres kést találtak. A helyszínre kiérkezett nyomozók, kriminalisták átvizsgálták a lakást, a családtagok szerint azonban semmilyen értéktárgy nem tűnt el, a tettes felfordulást sem hagyott maga után. A késről kiderült, hogy a család konyhájából származik.

Cristian Lazăr, a vizsgálatokat koordináló ügyész a Nyugati Jelennek elmondta: a házban nyomokat rögzítettek, a holttestet pedig a törvényszéki orvoshoz vitték boncolásra. Az orvosok előzetes vizsgálataiból egyértelműen kiderült, hogy a fiatalt valaki hátba szúrta, tehát szó sincs balesetről. Már délben már tudták, ki a tettes, ma pedig el is fogták: egy 13 éves gyerek, az áldozat barátja.

M. T. ma mindent részletesen bevallott Lazăr ügyésznek, aki – bár munkája során épp eleget látott – elmondta: a gyerek meghökkentően pontos leírást adott arról, ami a tett helyszínén történt. A hatodikos gyermek régóta ismerte az áldozatot, együtt csatangoltak a településen. Szörnyű tettét azzal indokolta, hogy az áldozat hosszú ideje nyomást gyakorolt rá, lelki sanyargatásban tartotta, többször megverte stb. Pontosabban az áldozat legutóbb valamilyen alkatrészt akart magának beszerezni, és azt követelte a 13 éves gyerektől, hogy lopjon neki valahonnan. A bűncselekmény napján, hétfőn reggel M. T. megjelent az áldozat lakásán, ahol veszekedés tört ki kettejük között. A gyerek mérgében a konyhában felkapott egy kést, majd a szobában hátulról leszúrta az áldozatot, akit pár órára rá az ágya mellett találtak meg. A tettes megtörölte a kést, a kilincset, majd elhagyta a házat. A rendőrök hamar elfogták, az ügyészek tegnap vele együtt Németszentpéteren újrajátszatták a történteket.

Lazăr ügyész szerint több éves gyakorlata alatt nem találkozott ilyen esettel. Talán csak egy 2005-ben történt bűncselekmény jut eszébe, amikor is három kiskorú halálra vert egy idős asszonyt.

A gyermekbűnöző tegnap lehajtott fejjel, nyugodtan, szótlanul ért be a rendőrök kíséretében az ügyészségre. Akkor sem szólt, mikor az újságírók szinte kórusban kérdezték tőle: „Miért tetted?”. Ki tudja, mi lehetett a fejében.

Arcát megfigyelve talán senkinek nem futhat át az agyán, milyen szörnyűségre volt képes. Szüleivel élt, családi helyzetüket a nyomozók nem kívánták vitatni, de következtetni lehetett arra, hogy léteznek bizonyos problémák otthon.

Habár kiskorút elítélni nem lehet, a nyomozók szerint bírósági tárgyalásra sor kerül, hisz ott dől el, milyen átnevelési programban kell majd részt vennie.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'