50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 01.55
Fehér karszalagos tanévnyitó a Csikyben

Higgyétek el, jó helyre jöttetek!

Bálint Erika és kicsinyei
Bálint Erika és kicsinyei

Ezekkel a szavakkal köszöntötte szeptember 10-én reggel a Csiky Gergely Főgimnázium újonnan kinevezett igazgatója, Spier Tünde a csillogó tekintetű, álmos kis előkészítősöket az iskola udvarán, ragyogó napsütésben.

Arról, hogy ismét eltelt egy év, lejárt az élményekben gazdag nyári szünet, az árulkodott, hogy 8 óra után kezdett benépesülni az iskola udvara, érkeztek a tanintézmény legfiatalabb lakói, az előkészítősök, akik szüleikkel együtt a díszteremben gyülekeztek, hogy aztán 9 órakor kíváncsi tekintetek kereszttüzében az udvarra vonuljanak az ünnepélyes tanévnyitóra.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az Arad megyei RMDSZ elnöke, Bognár Levente alpolgármester, Pellegrini Miklós megyei főtanfelügyelő-helyettes, ft. Sándor Tivadar Arad-gáji katolikus plébános, Bíró Emese, a Csiky Gergely Főgimnázium szülőbizottságának alelnöke, Spier Tünde igazgató és Tóthpál Renáta aligazgató foglaltak helyet az asztalnál, mely előtt Bálint Erika és Viszhányó Aranka tanító nénik védő szárnyai alatt felvonultak az iskola kicsinyei, a 41 előkészítő osztályos.

Nyári Eszter I. osztályos tanuló Szalai Borbála: Betűország kincsei című versével köszöntötte őket, míg a Kispacsirták dalokkal kedveskedtek, felkészítőjük, Khell Jolán tanítónő irányításával.

A sorhoz csatlakozott Köteles Nikolett XII. A osztályos tanuló, aki Nemes Nagy Ágnes Iskola című költeményét szavalta el – emelve mindezekkel a tanévnyitó ünnepélyes voltát.

 „Mától a tanulásnak is helyet kell adni a mindennapjaitokban, és ezeknek mi, pedagógusok is aktív részei leszünk. Igyekszünk tudásunk, képességeink és energiánk legjavát annak a hivatásnak szentelni, ami a legszebb, de talán a legnehezebb is a világon. (…) A kicsikhez is szeretnék most szólni: higgyétek el, nagyon jó helyre jöttetek! Rengeteg újdonság, meglepetés vár itt rátok. Igyekezzetek minél többet magatokba szívni. Kívánom, hogy jó néhány év múlva, tanulmányaitok befejezésekor, ugyanezen az iskola kapun kilépve váljatok sikeres felnőttekké” – hangzottak el Spier Tünde köszöntő szavai.

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között vágjunk bele az iskolai évbe. Több osztálytermet is sikerült kifesteni, felújítani, a bentlakásban is nagy munka folyt: kicserélték az utcára néző ablakokat, javítgattak. Mindez a városi önkormányzatnak, de elsősorban Bognár Levente alpolgármester úrnak köszönhető. A bentlakó diákok teljes ellátását pedig Faragó Péter képviselőnk közbenjárásával és az Alma Mater Alapítvány segítségével tudjuk idén biztosítani. Köszönjük, hogy gyermekeinket ránk bízzák! Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy felelősségteljes, aktív, együttműködő, a magyar kultúrát és hagyományokat jól ismerő, kreatívan gondolkodó felnőttekké neveljük őket. Arad megye egyetlen magyar tannyelvű középiskolájaként nagy teher hárul ránk, de együtt, közösségként ezzel a nagy teherrel meg tudunk birkózni” – tette hozzá és zárta gondolatait a Csiky igazgatója.

Faragó Péter, aki maga is az iskola diákja volt, rövid nosztalgiázással emlékezett diákéveire, megemlítve a sok pozitív változást, melyeken az elmúlt években átesett a főgimnázium. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a pedagógusok fehér karszalaggal a karjukon jelentek meg a tanévnyitón, így fejezve ki tiltakozásukat a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet ellen (a Valentin Popa-vezette oktatási minisztérium sürgősségi rendelete értelmében a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv- és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet – szerk. megj.).

„Hatalmas problémával találtuk magunkat szembe az idei tanév kezdetén Erdély-szerte, és ez nincs rendjén, ez nem helyes. (…) Ez ellen az érdekvédelmi szervezet is, a pedagógustársadalom is tiltakozik, és bízom benne, hogy minél hamarabb, akár a héten meg tudjuk ezt változtatni, hisz az lenne a normális, ahogy eddig is működött, hogy a tanítók tanítsák a gyermekeinket román nyelvre is” – fejtette ki véleményét az RMDSZ Arad megyei elnöke.

A felszólalók sorát Bognár Levente alpolgármester folytatta, röviden szólva leginkább a diákokhoz: „az iskola azért van, hogy tanulókkal legyen tele, azért szépítjük, hogy ti jól érezzétek magatokat benne, hogy nektek megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani.”

„Meg szeretném köszönni nyilvánosan is a magam és kollégák, valamint az aradi tanügy nevében dr. Muntean Tibor majd két évig tartó igazgatói tevékenységét, ugyanakkor Spier Tünde igazgató asszonynak kiváló munkát, kitartást kívánok! Pedagógus társaimtól pedig azt kérem, hogy alkossunk olyan csapatot, amelyik ezt az iskolát meg magasabb szintre tudja emelni, még több eredményt, és még jobb iskolai életet tud majd nyújtani a gyermekeknek.” – mondta Pellegrini Miklós a jelenlévőkhöz intézett beszédében.

Ft. Sándor Tivadar áldása után mindenki a saját osztályába vonult, hogy aztán onnan együtt – az előkészítősök kivételével – a belvárosi római katolikus plébániatemplomba vonulva részt vegyenek a Veni Sancte ökumenikus istentiszteleten.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'