50%-os árzuhanás
Péntek, 2019. július 19., 15.07
Maratoni ünneplés anyaországi és székely erősítéssel

Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok

Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok
Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok

Szinte 12 órát ölelt fel Déván a március 15-i megemlékezések sora. Egyfajta kulturális, történelmi, közösségi maraton – melyben a helyiek erőfeszítését magyarországi, székelyföldi fellépők támogatták. A Dévára érkezett Gyímesvölgyi férfikórus már jókor reggel a piski csata emlékére állított obeliszk tövében fújta a Kossuth-nótát, s dalaik között dévai diáklányok szavalták, hogy Vannak napok, melyek nem szállnak el, / De az idők végéig megmaradnak.

A Téglás Gábor Elméleti Líceumban szintén kora reggel elkezdődött az ünneplés. Forradalmi zene szólt és az osztályokban apró kezek rajzolták, festették, vágták, ragasztották a daliás papírhuszárokat, a díszes csákókat, kokárdákat. 11 órától huszárregimentbe sorakoztak a kisdiákok és az iskola folyósóin teli torokból fújták a Kossuth nótákat. A legénykék spontán módon táncba kérték a lánykákat, s rázendítettek , hogy A pozsonyi sétatéren jár a villamos. – Nagyon jó hangulat kerekedett, még az erre járó nagydiákok is beáélltak a táncba – újságolta örömmel Lengyel Izabella tanítónő. A piski emlékezésről érkezett vendégekkel aztán elkeződhetett az iskolában az irodalmi műsor. A Kun-Gazda Kinga és Lengyel Izabella tanárnők által összeállított előadásba harmónikusan épült be a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium közösségének szavalata, éneke, imája.  Balogh-Botár Károly Csaba, dévai iskolaigazagtó-helyettes örömmel köszöntötte az immár 20 éve Déván ünneplő szarvasi iskolai küldöttséget. Utóbbi vezetője, Kituljak Eszter matematika-földrajz szakos tanár 20 esztendővel ezelőtt a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz érkezett diákjai társaságában. – Amikor megépült a helyi magyar iskola, az alapítványi gyermekek hoztak ide át minket, hogy most már itt járnak iskolába és itt ünneplik a március 15-ét. Azóta szoros kapcsolat alakult ki a két tanintézmény között, részt veszünk egymás versenyein, rendezvényein és minden esztendőben együtt emlékezünk a magyar szabadságharc hőseire, itt Déván. Nagyon sokat jelent nekünk, hogy itt lehetünk. Idén is szavalattal, dallal kapcsolódtunk be a műsorba, illetve iskolalelkészünk egy szép fohásszal. Garai Hajnal diáklányunk, aki a Kormorán együttes dalát hozta el Dévára, el is érzékenyült, hiszen mélyen átélte azt, hogy itt lehet Erdélyben – fogalmazott a tanárnő. A szarvasi diáklány maga is megerősítette: – örömmel vagyok itt és amikor a dévai Dalos Pacsirta kórus arról énekelt, hogy Hazámban mindig otthon vagyok, Hiszem azt, hogy én is jó magyar vagyok, elgondolkodtam, hogy valóban jó magyar vagyok-e? Törekszem, hogy az legyek! – mondta a szarvasi Garai Hajnal. A felelmelő iskolai ünnepség után a két tanintézmény diáksága közösen vett részt a dévai temetőkben álló emlékobeliszk és honvédsírok megkoszorúzásában.

Délután a Szent Antal  templomban fr. Főcze Bonaventúra dévai és Vass Nimród gyímesfelsőloki plébánosok által celebrált ünnepi szentmisével folytatódott a máricus 15-i ünnepség. Koppándi Zoltán unitárius és Rátoni Csaba református lelkészekkel közösen megfogalmazott könyörgések és elmondott áldást követően a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diáksága irodalmi öszeállítással, alkalomhoz illő kórusművekkel elevenítette fel 1848. máricus 15-ének emlékét. Kun-Gazda Kinga-Viola tanárnő, az RMDSZ megyei Nőszervezetének elnöke, fő szervezőként köszöntötte az egybegyűlteket, megfogalmazva, hogy mit jelent számára ez az ünnep, mi az a 12 pont, amely itt és most meghatározó az életünkben. A dévai ünnepséget a Gyímesvölgyi férfikórus és a marosvásárhelyi Ördögszekér Együttes előadása koronázta meg, melybe a dévai diákkórus is bekapcsolódott. A negyedszáz férfitorokból felcsendülő Kossuth nóták, huszárdalok a korabeli toborzáson is megállták volna helyüket, biztosan egyetlen épkézláb férfiember sem maradt volna otthon, ha a gyímesfelsőloki kórus  fújja a toborzót. A lelkesedés Déván sem maradt el. A hosszan tartó vastaps nyomán a gyímesiek himnusszal, imával zárták az ünnepséget. Fr. Főcze Bonaventúra plébános hálás szívvel mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vállalt a megemlékezés megszervezésében, lebonyolításában és szeretetvendégségre hívott minden jelenlévőt a Szent Antal Házba, ahol a dévai Nőszerevezet tagjai piros-fehér-zöld díszítésű harapnivalóval, süteményekkel vendégelték meg az ünneplőket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'