JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 23.50

Hitelesítették a harmadik román pásztorkutya fajtát!

Miruna és Néró, az elválaszthatatlan barátok
Miruna és Néró, az elválaszthatatlan barátok

Nem mindennapi esemény kapcsán tartott ma délelőtt rövid sajtótájékoztatót az Aradi Kutyatenyésztők Egyesülete. Gheorghe Schill elnök örömmel jelentette be, hogy a Nemzetközi Kynológiai Szövetség (FCI) hitelesítette a Bukovinai Román Pásztorkutya fajtát.

Alig néhány év leforgása alatt ez a harmadik, nemzetközileg elismert, 357-es számmal törzskönyvezett román kutyafajta. Az első a 349-es számmal bejegyzett Mioritic, a második a 350-es számmal bejegyzett Carpatin román pásztorkutya volt. Ide tartozik egy másik jó hír is: már folyamatban van a negyedik román pásztorkutya fajta, az ország déli részéből származó Corb (tiszta fekete bundája miatt kapta ezt az elnevezést) nemzetközi hitelesítése.

A média képviselői nyomban le is fotózhatták az új román fajkutya egyik gyönyörű példányát: a fehér-szürke bundájú, nagy termetű, okos, értelmes pofájú hároméves Nérót, boldog gazdájának, Miruna Trocannak a társaságában. A leányka születésnapi ajándékként kapta a moldovai Gura Humorului-ból (ebből a helységből eredeztetik a bukovinai pásztorkutyát!) a kedves, játékos, kifogástalan pedigrével rendelkező kölyökkutyát, amely hamarosan a család kedvence, már-már családtag lett.

Az egyesület elnöke ezúton is figyelmezteti a kutyatulajdonosokat, ha még nem tették meg, mielőbb törzskönyvezzék kedvencüket. A pedigré nélküli fajkutyának semmi értéke nincs! Senki ne adjon ki kemény pénzeket olyan fajkutyáért, amelynek nincsenek rendben eredetét igazoló iratai.

A továbbiakban ismét szóba került az 55/2002-es sürgősségi kormányrendelet, amely kötelezővé tette a veszélyes és agresszív kategóriába sorolt fajkutyák bejelentését, nyilvántartásba vételét a kutyatenyésztő egyesületeknél és a rendőrségen is. A rendelet értelmében tizenkét kutyafajta minősül veszélyesnek. A három legveszélyesebb a pitbull, a boerbull és a bandog. Ezek tenyésztése tilos. Az Aradi Kutyatenyésztők Egyesületénél mintegy 2000 veszélyes, agresszív fajtájú kutyát jelentettek be, de az elnök véleménye szerint ennél sokkal többen vannak. A bejelentés elmulasztása kihágásnak minősül, s akár 4000 lejes pénzbírsággal is sújtható.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: az en velemenyem / Szerda, 2009. június 17., 23.53 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

kedves kutyakedvelok, nyugodtan valasszanak szerencsetlen soru , de egesseges kutyusokat. ok legalabb olyan kedvesek, gyermekkedvelok, husegesek, mint az ellit ebek, es nem is kerulnek vagyonokba.
(expert)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'