JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 22.52
Bor és Divat

Hogyan lehet fogyatékkal is teljes életet élni?

GEANIN B. őszi divatkreációi, előtérben a divattervező hölgy
GEANIN B. őszi divatkreációi, előtérben a divattervező hölgy

Bor és divat címmel rendhagyó divatbemutatót láthattunk hétfőn este a temesvári De Savoya borpincében. GEANIN B. divattervező legújabb kreációinak bemutatója a november 16-án, pénteken kezdődő 5. ROVINHUD Borszalon bevezető eseménye.

Mi köze a bornak a divathoz? Az egyik közös nevező: a ROVINHUD Borszalont fogyatékkal élő önkéntesek közreműködésével szervezi a Ceva de Spus Egyesület, a Borszalon teljes bevételét a fogyatékkal élő személyek megsegítésére fordítják, GEANIN B. divattervező pedig súlyos fogyatékkal élő fiatal hölgy, aki az általa elért irigylésreméltó sikerekkel követendő példát mutat sorstársai számára. A másik közös nevező: Szövérdfi-Szép Zoltán, a ROVINHUD Borszalon megálmodója és fő szervezője, a Ceva de Spus Egyesület ügyvezetője és szószólója, aki életét a fogyatékkal élő személyek segítésének és a minőségi borok népszerűsítésének szentelte.

GEANIN B. legújabb őszi divatkreációi osztatlan elismerést arattak a bemutató résztvevői körében. A bemutatott kollekcióval még Andreea, a divattervező anyuka 6 éves kislánya is meg volt elégedve. Mert Geaninának, a Művészeti Egyetem divattervező szakán diplomát szerzett fogyatékkal élő anyukának egy gyönyörű kislánya is van!

A november 16–18. között sorra kerülő ROVINHUD Borszalonról Szövérdfi-Szép Zoltán osztotta meg a legfontosabb információkat a sajtó képviselőivel: minden eddiginél több, 35 kiállító bel- és külföldi borász, 12 mesterkurzus, 7 nemzetközi szintű borszakértő vesz részt a legrangosabb romániai borfesztiválon. „A világ legnagyobb borszakértői – Master of Wine – vesznek részt a rendezvényünkön, mesterkurzusokat tartanak, mindezt ingyen teszik, a fogyatékkal élő személyek javára – mondta Szörvérdfi-Szép Zoltán – idei rendezvényünk teljes bevételét az UN LOC – UNLOCK program támogatására ajánljuk fel.”

Roxana Damaschin-Tzecu programvezető a sajtónak elmondta: Romániában mintegy 18-19 ezer fogyatékos személy él állami intézményekben, embertelen körülmények között, gyakorlatilag fogságban. Az UN LOC program, amelynek angol neve (UNLOCK – kinyit) a nyitásra, kiszabadításra utal, azt a célt tűzte ki, hogy első körben 5 fogyatékkal élő személyt hoz ki valamelyik állami intézetből és lakást bérel a számukra, ahol 30-40 évesen végre önálló életet élhetnek. Természetesen ezek a személyek továbbra is támogatásra, segítségre szorulnak, ezt önkéntesekkel és a programba bekapcsolódó civilszervezetek támogatásával fogják megoldani. Két lakás bérlését tervezik a jövő évtől az öt fogyatékkal élő személy számára, akik együtt fognak lakni az első időben. Az UN LOC program megvalósítása nagy erőfeszítéseket igényel a kezdeményezők részéről, mert rengeteg papírmunkával, engedélyeztetéssel jár, de a kezdeményezők mintaprogramnak szánják, ami elindítaná az állami intézményekben élő fogyatékos személyek társadalmi integrációjának folyamatát.

A fogyatékkal élő személyek támogatását és a jó borok népszerűsítését céljául kitűző ROVINHUD Borszalonról minden információ – kiállítók, mesterkurzusok, jegyárak – megtalálható a www.rovinhud.ro internetes oldalon.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'