https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 16.03

Holnaptól drágul a fűtés

Holnaptól drágul a fűtés
Holnaptól drágul a fűtés

Mivel a lakossági fórum csupán konzultatív jellegű, a hőenergia drágulásról február elsején Aradon szervezett vitán – amelyre meghívták a képen látható Lucian Barniciut, a CET vezérigazgatóját is – elhangzott javaslatok, természetesen nem kötelező érvényűek az önkormányzat számára. Így aztán a lakótársulásokat tömörítő ULALA szándéka is, hogy halasszák el a fűtési szezon végéig a drágítást, megmaradt egyszerű javaslatnak, hisz a drágításról szóló határozattervezet holnap kerül a városi tanács plénuma elé, amely vélhetően meg is fogja szavazni.

Eszerint a lakosság számára a CET által termelt hőenergia ára 261,73 lej/Gkalória, beleértve a forgalmi adót (TVA) is. Ebből 146,15 lej az előállítási ár, 16,39 lej a szállítás és 89,18 lej az elosztás.

Természetesen a lakosságnak nem ezt az árat fogják leszámlázni, mert a hőenergiát mind a helyi, mind a központi költségvetés támogatja. A lakótársulásoknak a határozat érvénybe lépése után tehát 160,16 lejt fognak leszámlázni, forgalmi adóval együtt. A szubvenció 50,34 lej, a fűtéskiegészítés (kompenzáció) pedig 51,23 lej.

Az áremelést a CET kérte, mondván: utoljára tavaly februárban drágított, azóta viszont emelkedett, többek között, a fűtőanyag ára is, így már egy ideje veszteségesen termelnek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'