Kedd, 2018. június 19., 17.28

Hulladék-menedzsment nemzetközi szemmel

Ibrahim Sánchez-Gómez, Christian Clausen, Dmytro Kapotia, dr. Thomas Lindqvist és Tiberiu Kadar (balról jobbra)
Ibrahim Sánchez-Gómez, Christian Clausen, Dmytro Kapotia, dr. Thomas Lindqvist és Tiberiu Kadar (balról jobbra)

Hogyan lehetne minél hatékonyabbá tenni a hulladékkezelést? A kérdést a svédországi Lund egyetem nemzetközi (angol tannyelvű) mesterképző diákjai, illetve dolgozatvezető professzoruk tanulmányozták Déván és környékén.

A dévai önkormányzat szakemberei megmutatták nekik az EU-s pénzből felépített, 2015 novembere óta kulcsra készen álló, de azóta sem üzemelő integrált szemétfeldolgozó rendszer elemeit. A Svédországban tanuló szakemberek érdeklődése főleg a szennyvíztisztító üzemre és a barcsai központ szelektáló üzemére terjedt ki, illetve a már bezárt 9 régi szeméttelepre.

Dr. Thomas Lindqvist professzor szerint az uniós pénzből létesült integrált rendszer megfelel a legmagasabb uniós színvonalnak, a tervezők és a kivitelezők nagyszerű munkát végeztek. Tanítványai – az ukrajnai Dmytro Kapotia, a dániai Christian Clausen és a spanyolországi Ibrahim Sánchez-Gómez – szerint nemcsak az integrált rendszer, hanem az önkormányzat szakemberei is jól képzettek, a rendszer beindítása után aligha lesz probléma. Nem tejfölösszájú fiatal egyetemistákként mondják ezt, hanem tapasztalt szakemberként: az egyetemi oklevél megszerzése után mindhárman már dolgoztak saját országaikban a hulladék-menedzsment terén, a svédországi egyetemen csupán továbbképzésen vesznek részt.

A Lund egyetem és a dévai önkormányzat együttműködésével létrejött program célja az integrált szemétfeldolgozó rendszer esetleges hibáinak korrigálása, de e téren kevés a tennivaló. A másik cél pedig a hulladékok energetikai hasznosítása lenne, Svédországban például a szemétből származó biogázt üzemanyagként használják a városi buszok számára, a Benelux országokban pedig a lakások fűtésére, ismertette a helyzetet Tiberiu Kadar programvezető. A már bezárt szeméttelepen sok lenne az energiaforrásra is hasznosítható tartalék, és a – remélhetőleg hamarosan – beindítandó integrált rendszer működése során is bizonyára keletkezik hasonló helyzet. Ezen erőforrások hosszú távú kiaknázását az önkormányzat, az üzleti szféra és a tudományos intézmények együttműködésével képzelik el, Svédországban legalábbis így működik. Mesteri dolgozatában a három említett szakember tanulmányt készít el, amely akár hasonló együttműködésben konkrét fejlesztést eredményezhet Déván és környékén.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'