MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.13

Hunyad megyében haladhat a munka

A Déva–Marosillye autópályaszakasz. A tervek szerint az év végére elkészül
A Déva–Marosillye autópályaszakasz. A tervek szerint az év végére elkészül

Haladhat a munka a Lugos – Déva autópálya 4-es szakaszán, Marosillye és Déva között, miután az utolsó akadályok is elgördültek.

A Hunyad megye területén épülő szakaszon 2015 őszén állították le az építési munkálatokat, mivel hiányzott a környezetvédelmi engedély. Solymos falu határában ugyanis egy állítólagos denevér-barlangra bukkantak, amely egy környezetvédő civil szervezet szerint természetvédelmi területnek tekinthető. Emiatt 250 méteres szakaszra nem adhatták ki az építkezéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt.

A denevér-barlang nem természetvédelmi terület, sőt, az is kétséges, hogy valóban denevérek menedékhelye – a Hunyad megyei környezetvédelmi igazgatóság szigorú monitorizálást végzett 2016-ban a barlangban és csak 3 denevért találtak. A minap a környezetvédelmi minisztérium szakértői bizottsága is járt a helyszínen, de ők sem találtak semmilyen denevérekre utaló jelt: sem denevéreket, sem denevér-ürüléket. A környezetvédelmi engedélyt hamarosan kiadják, a munka tehát zavartalanul haladhat.

Korábban Branyicska falu határában egy temető jelentett akadályt. A temető illegálisan létesült, oda a nyolcvanas évekbe temették a branyicskai öregotthon hozzátartozók nélkül elhunyt lakóit, a telekkönyvben azonban nem szerepelt temetőként, ezért az autópálya-terv elkészítésénél nem is számoltak vele. Időközben a helyzet megoldódott, az emberi maradványokat áthelyezték a falu temetőjébe, az építkezési munka tehát ott is folytatódhat. Amennyiben minden a tervek szerint halad az idei év végére elkészül a Déva és Marosillye közötti 22 kilométeres autópálya-szakasz, legalábbis az országos út- és autópálya-építő konszern elképzelései szerint.

Ellenben a 2-es Marzsina–Holgya (Marginea–Holdea) és a 3-as Holgya–Marosillye szakaszokon lassabban halad a munka a tervezettnél. Különösképpen a 3-as szakaszon, ahol Marosbrettye környékén kisebb méretű omlás történt, noha az építkezési tervek elkészítésénél figyelembe kellett volna venni a talaj tulajdonságait. A spanyol kivitelező cég nem tette ezt, s emiatt – illetve a lassú haladás miatt – a helyszínen rögtönzött ellenőrzést tartó Răzvan Cuc szállításügyi miniszter úgy döntött, hogy a 2-es és 3-as szakaszokon részlegesen felbontják a szerződést a kivitelezőkkel.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'