JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.06

Hunyad megyében is tombol a járvány

Hunyad megyében kitartóan terjednek a légúti fertőzések. Az elmúlt héten 1758 esetet jelentettek a megyei közegészségügyi igazgatóságon (DSP), ebből 570 páciensnél tüdőgyulladásba fordult a betegség és 197 személy kórházi kezelésre szorult.

Az influenza elvitte első Hunyad megyei áldozatát: egy 56 éves, krónikus betegségekben szenvedő férfi a petrozsényi kórházban halt meg AH1N1 típusú fertőzés nyomán.

A megyében év elejétől 4 személynél mutatták ki az AH1N1-vírus jelenlétét, további 5 páciensnél az AH3-as vírust és egy esetben gyors teszttel az A típúsú influenzát. Utóbbi pácienst, egy 8 éves gyermeket Temesvárra szállították. A DSP jelentése szerint további 11 páciens esetében várják a laborvizsgálat eredményét.

Az intézmény szóvivője elmondta, már január derekán igényelték a minisztériumtól az influenza elleni oltáskészlet kiegészítését, eddig azonban nem kaptak egyetlen új oltásadagot sem. – A tavalyi téli időszakhoz képest idén ötezer oltással kevesebbet utalt ki Hunyad megye számára a szaktárca. Összesen 24 540 adagot kaptunk, ami nem bizonyult elegendőnek. A háziorvosok kéréseit összesítve további 5980 oltást kértünk a minisztériumtól, de eddig nem utalták ezt ki. Nagy szükség van az oltásokra, hiszen a megyében azonosított influenza-esetek kizárólag olyan személyeket érintettek, akik nem voltak beoltva. Az influenza elleni oltás 80 százalékos védettséget biztosít, és számos krónikus beteg esetében életmentő lehet – fogalmazott dr. Cecilia Birău DSP-szóvivő.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'