Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 18.56

Hunyad megyei jövedelmek

Hunyad megye ipari múltjából él. Pontosabban annak örökségéből. A megye jelenlegi gazdasági teljesítménye aligha tekinthető ragyogónak, legalábbis az átlagjövedelmek szempontjából. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban az országos bruttó átlagbér 4449 lej volt, a nettó pedig 2669 lej. Hunyad megyében átlagban havi 3637 lej a bruttó bér, a nettó pedig 2178 lej. Ezzel Hunyad megye a huszonhatodik helyen áll országos viszonylatban.

A nyugdíjak terén azonban teljesen más a helyzet. Hunyad megyében az átlagnyugdíj 1359 lej, jócskán az országos 1073 lejes átlag fölött. Ezzel Hunyad megye második országos szinten, csupán Bukarestben magasabbak a nyugdíjak, ami egyáltalán nem meglepő, a szocializmus idején Hunyad megye az ország egyik legjobban iparosodott megyéje volt, ahol főleg a nehézipar volt jelentős. Annak megfelelően a munkabérek is az országos átlagnál magasabbak voltak, s abból kifolyólag a mai nyugdíjak is. A nyugdíjasok jelentős része ugyanis a kohászatban vagy a bányászatban dolgozott.
A két kategória közötti különbséget tovább fokozza a foglalkoztatottsági helyzet. A statisztikai hivatal szerint augusztusban a megyében 111 737 aktív kereső volt és 124 507 nyugdíjas,  ami alighanem megerősíti a megyei pénzügyi igazgatóság korábbi adatait, miszerint a mai aktív keresők csupán a nyugdíjak egyharmadát képesek előteremteni, a maradékot országos átutalásokból pótolják.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'