MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.08

Húsvéti eledelek megszentelése Pécskán

Húsvéti eledelek megszentelése Pécskán
Húsvéti eledelek megszentelése Pécskán

Népviseletbe öltözve vonult be a húsvétvasárnap délelőtti ünnepi szentmisére a pécskai római katolikus templomba a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) Aranykalász Néptánccsoportjának és a Búzavirág Néptáncegyüttesnek 13 tagja, kezükben az ünnepi asztalra kerülő ételeket tartalmazó kosarakkal.

Hozzájuk több hívő is csatlakozott, így ft. Czeglédi Ferenc plébános mintegy 20 kosarat szentelt meg a szertartáson.

– Nagyon hálásak vagyunk a plébános úrnak, amiért támogatta kezdeményezésünket – fogalmazott az Egyesület vezetősége, remélve, hogy jövőre többen csatlakoznak és hagyománnyá válik Pécskán a húsvéti ételszentelés.

Ahogyan a PKHE idős helybeliektől megtudta, utoljára az 1940-es években tartottak ételszentelést Pécskán, akkoriban nagyszombaton éjjel, a feltámadási körmenet után járultak a cselédek a plébános elé a gazdák által küldött sonkával, rozmaringgal díszített főtt tojással.

A szentmise végén a táncosok húsvéti üdvözlőkártyákat osztottak ki a híveknek az Egyesület nevében.

„Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői” – vallják a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai a néhai Egry József festőművész szavaival élve.

 

Fotók: Szávuly Angéla


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'