JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 24., 05.36

Húsz esztendős az RMDSZ Resicabányán

Húsz esztendős az RMDSZ Resicabányán
Húsz esztendős az RMDSZ Resicabányán

A resicabányai, illetve a Krassó-Szörény megyei RMDSZ megalakulásának húszadik évfordulóját ünnepelte a szervezet tagsága január 14-én a Magyar Háznak nevezett székházban, ahol Bálint Mihály jelenlegi megyei elnök bevezető és köszöntő szavai után a kélt évtized alatt megyei elnöki tisztséget betöltött tagok mondották el a tevékenységi idejük alatt történtek leglényegesebb mozzanatait.

Pénzes Béla alapító elnök a kezdeti lelkesedést idézve megemlítette azt is, hogy a Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében teltház mellett folyt le az alakuló nagygyűlés, amelyet Kurta Kázmér festőművész, akkori FSN-kisebbségi biztos (Nemzeti Megmentési Front) vezetett le a háromszáz körüli jelenlévő részvétele mellett.

„20 év alatt 5 elnökünk volt. Jó, hogy nem fordítva!” – jegyi meg Tóth János az AGYAR HÁZ című szatirikus RMDSZ-es röplapjának szalagcíme alatt.

Pénzes Béla 1990-1994 között, Huszti András 1994-1996 között, Makay Botond 1996-2005 között, Seres Péter 2005-ben, Bálint Mihály pedig 2006-tól mindmáig állt, illetve áll a megyei magyarság élén.

A szerény – de bőséges, krumplis-gulyásból álló – ünnepi vacsora előtt több mint ötvenen hallgatták meg az emlékező-beszámolókat.

Huszti András – aki leginkább volt politikai elnök – nem jelent meg az összejövetelen, mert állítólag a csúcsvezetésre neheztel.

Pénzes Béla a kezdetek örömei és csalódásait vázolta föl, megemlékezve az első RMDSZ-es bálra is, ahol 750 személy vett részt. (A szervezet bejegyeztetését Bálint Erzsébetm, B eke László és Ülvöczky Ferenc végezték).

Makay Botond a Délnyugat című szórványlapot, illetve a Krassó-Szörényi Hírmondó politikai lapot szerkesztette, illetve bevezette a rendszeres műsoros teadálutánokat, dr. Szántó Lehellel létrehozták a Szombati-Szabó István Könyvtárt, amelynek anyaga ma az azonos nevű megyei könyvtárban van. Véndiák-találkozókat vezetett be a Resicabányán tanult egykori növendékek számára. Az ő idejében indult be a Státuszirodának nevezett Magyar Igazolványokat kiadó intézmény, amelynek Costan Melánia az egyedüli „túlélője” a sok karcsusítás miatt.

Seres Péter, akiből hamarosan alprefektus lett, a pályázatok fontosságát hangsúlyozta és kezdte gyakorolnni, illetve a vidéki szervezetek szervezésével, vagy újraszervezésével törődött.

Bálint Mihály nevéhez a székház teljes felújítása fűződik, illetve a református Templom és Iskola épületéhez való messzemenő anyagi kormánytámogatás.

Az RMDSZ égisze alatt számos rendezvény történt, illetve számos kiadvány született (Délnyugat, Krassó-Szörényi Hírmondó, Új Hullám negyedévi lap, Agyar Ház).

Fejlődött, ha nehezen is a resicabányai magyar tanügy, ahol ma 35 gyermek jár magyar iskolába, tucatnyi pedig óvodába.

Ami nagyon lényeges megjegyzendő: át kell nézni a két évtized történelmét s újrakezdeni azt, ami mnég lehetséges.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Megyasszai Attila / Péntek, 2017. június 02., 10.58 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

B

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'