MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.55

Ideiglenes megoldás

A nagybarcsai korszerű integrált szemétfeldolgozót másfél év késéssel helyezték üzembe tavaly májusban, de csak ideiglenes jelleggel
A nagybarcsai korszerű integrált szemétfeldolgozót másfél év késéssel helyezték üzembe tavaly májusban, de csak ideiglenes jelleggel

Meghosszabbította legutóbbi ülésén a Hunyad Megyei Tanács a bukaresti Supercom Kft.-vel kötött együttműködési szerződést a megyei integrált szemétkezelő üzemeltetésére.

Az EU-s pénzekből, 55 millió eurós beruházással létesített korszerű Hunyad megyei integrált szemétkezelő rendszer üzemeltetésére még mindig nincs végleges megoldás. A rendszer már 2015 novemberére elkészült, másfél évig azonban nem használhatták, noha kulcsra készen állt. A megyei tanácsnak ugyanis nem sikerült tenderen kiválasztani a 4 regionális, illetve a nagybarcsai szemétfeldolgozó számára az üzemeltető cége(ke)t. Az érdeklődő cégek mindig bíróságon támadták meg a megyei tanács által elkészített tenderfüzeteket, s rendszeresen meg is nyerték a pereket.

Kényszerből tavaly májusban a megyei tanács közvetlen tárgyalás során a bukaresti céget bízta meg a szemétfeldolgozó üzemeltetésére, míg a szemétszállítást szintén ideiglenesen az eddigi városi cégek végezték. A minap ezen foltozást hosszabbították meg.

Dan Stoian megyei menedzser szerint az év végéig minden rendbe lesz, egy-másfél hónapon belül kiírják a tendereket, s néhány hónapon belül megtartják mind az ötöt. Vagyis néhány hónapon belül megoldják azt, amit két és fél éve nem sikerült. 2015 novemberében Stoian még azt hangsúlyozta, hogy 2016 tavaszára vagy nyarára megtartják a tendereket és szabályosan beindul a rendszer. Ehhez képest még az eredeti határidő után két évvel is csak ideiglenes megoldást találtak. Amennyiben 2018. december 31-ig nem sikerül szabályosan kiválasztani a 4 regionális üzemeltető céget, illetve a nagybarcsai létesítmény működtetőjét, a megyei tanács kénytelen lesz visszafizetni az EU-s pénzeket.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'