Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 13.33

Ideiglenes megoldás a dévai közszállításra

Florin Oancea polgármester (középen), jobbra Pogocsán Ferdinánd alpolgármester. Megtalálták a megoldást, még ha csak ideiglenes jelleggel is
Florin Oancea polgármester (középen), jobbra Pogocsán Ferdinánd alpolgármester. Megtalálták a megoldást, még ha csak ideiglenes jelleggel is

Kivédjük az övön aluli ütést, jegyezte meg a sajtó előtt Florin Oancea, Déva polgármestere, aki kénytelen volt félbe szakítani szabadságát, hogy megoldást találjanak a dévai személyszállítás problémájára. Amint arról beszámoltunk, a városi közszállítást végző Tirius Transtur szeptember elsejétől egyoldalúan felmondta a szerződést, és leállította a személyszállítást.

A városvezetés szerint Tiberiu Duma, a Tirius Transtur vezetője tisztességtelenül bánt Déva lakosaival, túszként használta fel őket saját anyagi érdekeinek az érvényesítésére. A nézeteltérés a júniusi szubvenció kapcsán keletkezett, a városvezetők szerint a Tirius Transtur indokolatlanul magas számlát nyújtott be, amit abban a formában az önkormányzat egyszerűen nem fizethetett ki. A 2005-ben kötött szerződés értelmében szubvenció címen az önkormányzat csupán a nyugdíjasok és a diákok kedvezményes jegyeinek árkülönbségét fizetheti ki, magyarázta Mircea Davidescu osztályvezető. A Tirius Transtur azonban olyan számlát nyújtott be, melyen spanyolországi és németországi utak napidíja, személyzeti bérek (több mint 21 000 lej), alkatrészek (3600 lej) és hasonlók is szerepelnek, ismertette a helyzetet Oancea. Sőt, még néhány betonoszlop és konyhai gőzelszívó is rajta volt a számlán, jegyezte meg Pogocsán Ferdinánd alpolgármester.

A Tirius Transturnak ugyanis nemcsak a dévai önkormányzattal van személyszállítási szerződése, hanem a megyei tanáccsal és a Zsil völgyében is. Sőt, a szabad piacon is tevékeny, belföldi és külföldi személyszállítást is végez, szerződés alapján. Az önkormányzat azonban csakis a dévai városi személyszállítás költségtérítését biztosítja, a cég többi tevékenységét viszont nem, s annak fejlesztési-korszerűsítési költségeit sem fizetheti ki a dévai adófizetők pénzéből. Személyesen is felszólították Tiberiu Dumát, hogy javítsa ki a számlát, s csak a dévai közszállításra vonatkozó részeket tüntesse fel rajta, utóbbi, viszont nem volt hajlandó erre, kitartván amellett, hogy az önkormányzatnak kell állnia a számlán feltüntetett költségeket, egyes források szerint, olyan 300 000 lejt. Mivel az önkormányzat nem volt hajlandó ezen törvénytelenségre,  a szállítási cég önkényesen leállította a személyszállítást, noha a szerződés értelmében ezt csak 90 napos írásos figyelmeztetés után tehette volna meg.

A dévaiak számára fölöttébb kellemetlen helyzet ellenére a faképnél hagyott önkormányzat már hétfőn megoldást talált. Annak ellenére, hogy a Hunyad Megyei Törvényszék szeptember 12-re helyezte a már hétfőre remélt önkormányzati sürgősségi beadvány tárgyalását, amely elvileg a személyszállítás visszaállítására kötelezhette volna a Tirius Transturt. Addig nem várhatunk, szögezte le Oancea, aki felvette a kapcsolatot Nicoale Robu temesvári polgármesterrel. Utóbbi hajlandó 7 buszt bérbe adni az év végéig a Temesvári Közszállítási Vállalattól a dévai önkormányzatnak. A buszok még a héten megérkeznek Dévára, s nyomban forgalomba helyezik azokat. A dévai önkormányzat már februárban létrehozta saját közszállítási cégét, amely papíron már létezik, noha eredetileg azt tervezték, hogy tényleges működését csak jövőre kezdi meg. Most kénytelenek lesznek előrehozni a dátumot, a temesvári 7 busz mellett további 5 buszt bérelnek egy helyi cégtől is, melyek révén a személyszállítás biztosítva lesz. Ugyanazokon az útvonalakon, csupán pontosabb menetrenddel és színvonalasabb körülmények mellett, jegyezte meg Oancea. Aki természetesen abból indul ki, hogy a keddi rögtönzött ülésen a helyi tanács jóváhagyja a buszok bérlését.

A Tirius Transturral a szerződést felbontják, s a bírósághoz fordulnak kártérítésért. A lakosságtól pedig elnézést kérnek a mások által okozott kellemetlenségekért és bosszúságért.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'