Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 16.18
Százhetven év történelem

Idők pillérei

2019 októberének első napján a Kultúrpalota második emeletén megnyílt az Idők pillérei elnevezésű kiállítás. Illetve annak egy újabb, valamivel bővített változata, hiszen az első, az aradi vértanúknak szentelt tárlat az újabb időkben – pontosabban az utóbbi száz esztendőben–éppen három évvel ezelőtt nyílt meg.

Az első, „igazi” 1913-ban, az Aradi Kultúrpalota felavatásával. De így nem egészen pontos, merthogy az aradi Kölcsey Egyesület már jóval hamarabb kezdeményezte a vértanúkhoz fűződő ereklyék összegyűjtését, és 1892 októberében az akkori aradi színház második emeletén megnyílt (egy évvel később hivatalosan is felavatott) a nagy erőfeszítések, országos gyűjtés nyomán összejött gazdag anyagból a kiállítás.
A mostani Aradi Kultúrpalotában (a Maros menti város immár ikonikus, 1913-ban átadott épületében) az 1848–49-es mártírokról emlékeztek meg annak kapcsán, hogy 170 éve (1849. október 6-án) tizenhármukat golyó,  illetve akasztás általi halállal végezték ki, minthogy szembeszálltak a zsarnoksággal.
Három éve az aradi múzeumban négy (mostantól kezdve öt) terem idézi azoknak a hősöknek az emlékét, akik némelyike még magyarul sem tudott (ha mégis, rosszul beszélte a nyelvet), de mindannyian érezték, tudták: a zsarnoksággal szembeszállni tisztességbeli, becsületbeli ügy, még akkor is, ha kevés a kilátás a győzelemre.
Ők, tizenhárman, a főtisztek, nem élték túl, agyonlőtték vagy felakasztották őket. Emlékük az utókorban örök időkre megmarad.
Az Aradi Kultúrpalota második emeletén számos, a vértanúkhoz kötődő emléket állítottak ki. A múltjuk iránt érdeklődő magyaroknak mindenképpen meg kell nézniük!
Az aradi Kölcsey Egyesület – amelynek elévülhetetlen érdemei voltak (vannak) az aradi vértanúk emlékének ápolásában – az eseményre remek, a vértanúkkal foglalkozó kiadványt (3 Havi Szemle) jelentetett meg Berecz Gábor Kölcsey-elnök szerkesztésében. Részletekkel visszatérünk.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'