MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 13.16

„Igyekszünk kideríteni, mire lenne igény”

„Igyekszünk kideríteni, mire lenne igény”
„Igyekszünk kideríteni, mire lenne igény”

Tavaly július végén az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezetének tisztújító ülésén Tripon Ildikót választották meg elnöknek, mellette pedig négy alelnök tevékenykedik a szervezetben: a pécskai Tóth Brigitta, az aradi Balta Emese és Horváth Júlia, valamint a kisiratosi Tóth Hajnalka.

A kezdetben megalapított körzeti nőszervezetek nem működtek, így most már maradt egy központi Nőszervezet, melynek tagjai időnként összeülnek, ötletelnek, aztán pályáznak, megvalósítanak, amennyire lehet. Ugyanis a legnagyobb nehézség esetükben is az anyagiak előteremtése. Tripon Ildikóval beszélgettünk, leginkább a jövőről, a tervekről – a tegező viszonyra a Nőszervezet elnöke kért fel.

 

– Egyik fő célunk, hogy megszólítsuk, megmozgassuk a fiatalabb korosztályt, a fiatalabb családosokat, ahol esetleg már gyerek is van, azokat, akiket sehol semmilyen rendezvényen nem látunk. Nem tudjuk, hogy mire lenne igényük, ezt igyekszünk kideríteni, hiszen – többek között – nekik szeretnénk családi programokat szervezni szombatonként, a tavaly a pécskai bivalyfarmon tartott piknikezéshez hasonló lehetőséget teremteni. Ehhez előbb egy találkozót akarok szervezni, amelyre szeretném, ha minél több hölgy eljönne, hogy megtudjuk, mire lenne igény, miket szeretnének, és akkor ennek függvényében pályáznánk a családi programokra: sporttevékenységek, piknikezés, kirándulás, ilyesmiben gondolkodunk egyelőre.

 

– Egy tavalyi, bemutatkozó interjúban mondtad, hogy céljaitok közt szerepel egy Nyári iskola létrehozása a pécskai Nyári Játszóház mintájára.

– Igen. Ennek érdekében már megtettük az első lépéseket. A Nyári iskola július–augusztusra van betervezve. A játszóház mintájára lenne egyfajta nyári foglalkozás gyermekeknek két csoportban: óvodások és egy kisiskolások, hogy két hónapon keresztül segítsük kicsit a szülőket, pótoljuk az óvoda/iskola hiányát a szünidőben. Támogatókat már kaptunk, most keressük az embereket, akikkel együtt dolgozzunk ezen. Nagyon úgy néz ki, hogy ezt meg tudjuk valósítani, és ha beindul, akkor folytathatjuk jövőben is akár nagyobb kapacitással. Lássuk egyszer, hogy mekkora lesz az igény.

 

– A hagyományos programokon kívül milyen újdonságot szeretnétek még?

– Nótaestet indítanánk februártól havonta a népzene, néptánc hagyományaink népszerűsítése érdekében. Egyelőre az RMDSZ székházában lenne élő zenével. Tárgyalunk a Viola néptánccsoporttal, hogy eljönnének-e, és akkor összekötnénk a népzenét a néptánccal. Lássuk, mennyi embert tudnánk bevonzani, egyáltalán lenne-e rá igény, mert minden ettől függ. Egy másik téma: mivel 2018 centenáriumi év, ezért szeretnénk két történelmi kirándulást szervezni Történelmünk nyomában címmel: egyet Székelyföldre, egyet Magyarországra. Erre is megpróbálunk pályázni. Az adventikoszorú-készítéshez vagy a mézeskalács-díszítéshez hasonlóan szeretnénk idén egy húsvéti kreatív műhelyt, valamikor március második felében.

 

– Az újdonságok mellett maradnak az állandó programok.

– Igen, amit dióhéjban össze is foglalnék: jelen leszünk a majálison, az október 6-i rendezvényeken, természetesen lesz adventikoszorú-készítés, mikulásozás, de nem marad el a mézeskalács-díszítés sem. Nyáron szeretnénk folytatni a tavaly nagy sikernek örvendő Barátnők közt az aradi női kávéházban című projektünket, amibe szeretnénk még több hölgyet vonzani idén.

 

A Nőszervezet célja, hogy a nők is benne legyenek a döntéshozatalban. Nehézségek azonban mindenütt vannak. Ti milyen fennakadásokkal küszködtök?

– A legnagyobb nehézség az anyagiakat előteremteni. A másik nagy probléma az idő, azt látom, hogy a hölgyek nem nagyon érnek rá, legalábbis mindenkitől azt hallom, hogy nincs ideje. És, hogy mennyire benne vagyunk a döntéshozatalban, és mennyire jól működik, ez abból is látszik, hogy a Megyei Küldöttek Tanácsában – bár 11 helyünk volt – eddig hárman voltunk benne:  Lészay Ildikó, Horváth Júlia és jómagam. Januári gyűlésünkön azonban meg kellett nevezzünk még 8 személyt, hogy a 11 hely teljes legyen. Ők a következők: Balta Emese, Tóth Hajnalka, Tóth Brigitta, Varga Enikő, Varga Katalin, Németh Emese, Süli Julianna és Kiss Anna.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'