JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.05

Illegális focitámogatás Vajdahunyadon?

A vajdahunyadi városháza. Még a labdarúgás támogatása is probléma
A vajdahunyadi városháza. Még a labdarúgás támogatása is probléma

1,1 millió lejt fizetett illegálisan a vajdahunyadi önkormányzat a helyi FC Hunedoara fociklubnak 2015 és 2016-ban. A számvevőszék (curtea de conturi) ellenőrzése szerint az önkormányzati finanszírozás módja törvényellenes, mivel nem a klubbal kötött szerződés alapján történt, hanem tagsági díjként utalták át a pénzt tanácsi határozat nyomán, 2015-ben 500 ezer lejt, tavaly pedig 600 000 lejt.

A számvevőszék szerint a focicsapat nem tekinthető közhasznú egyesületnek, mivel nincs olyan kormányhatározat, amely ennek minősítené. Az önkormányzat viszont csak közhasznú egyesület finanszírozását biztosíthatja tagsági díj révén. Egyéb egyesületek esetén (beleértve sportklubokat is) külön finanszírozási szerződést kell kötni, s meg kell nevezni, hogy a pénz milyen versenyre vagy rendezvényre szól.

Ellenben a városvezetés másképp viszonyul a dolgokhoz, szerintük semmilyen szabálytalanság sem történt, az önkormányzat a 2009-ben létesített, jelenleg negyedik ligában szereplő FC Hunedoara alapító tagja, s ebből kifolyólag köteles tagdíjat fizetni. Emiatt a városvezetés az igazságszolgáltatáshoz fordult, bíróságon támadta meg a számvevőszék jelentését.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'