Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 03.06

Ingyenes hepatitis C-tesztelés a megyei kórházban

Sajtótájékoztató az OncoGen rákkutató központban az ingyenes hepatitis C tesztelésekről
Sajtótájékoztató az OncoGen rákkutató központban az ingyenes hepatitis C tesztelésekről

A Temes megyei kórházban 2019. március 18-án indul az ingyenes hepatitis C-vírusszűrés. A hepatitis C-vírus okozta fertőzést egy ingyenes gyorsteszt során állapítják meg, és a fertőzöttek a szükséges kezelést is megkapják. Hepatitis C-tesztelésre hétfőtől péntekig 9–14.30 óra között lehet jelentkezni a megyei kórház poliklinikájának 17-es szobájában, háziorvosi küldőlevél nem szükséges.

„Romániában jelenleg olyan gyógyszerek vannak forgalomban, amelyek 12 hét alatt teljesen kigyógyítanak a Hepatitis C-vírus okozta fertőzésből. Országos szinten 50 000 gyorsteszt áll a rendelkezésünkre, bárki ingyenesen elvégezheti. Egy csepp vérből öt perc alatt megállapítják, hogy fertőzött valaki vagy sem. Ha igen, egy héten belül elkezdheti a kezelést és 12 hét múlva kigyógyult a vírusos fertőzésből” – nyilatkozta a sajtónak Ioan Sporea belgyógyász orvos.

A szűrést a megyei kórház beutaltjai körében is elvégzik. A Hepatitis C szűrési kampány idén augusztusig tart. A hepatitis C-vírus gyakran krónikus májgyulladás okozója. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsítja a májsejteket, így a beteg szerv idővel nem tudja ellátni feladatát. Májzsugor, még később – az onkogén vírus révén – májrák alakulhat ki. A hepatitis C-vírus nem csak a májsejtekben szaporodik és nem csak azokat támadja; a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.

A kórokozó testnedvvel, elsősorban vér útján terjed, a betegek nagy százaléka kerül ki tűt használó kábítószeresek közül. Vannak, akik vérátömlesztés útján vagy dialízis, transzplantáció, piercing, tetoválás, szexuális kontaktus során fertőződtek, mielőtt még felfedezték volna a HCV-t és bevezették volna a szűrővizsgálatokat.

A szűrővizsgálatra azért van szükség, mert sok olyan vírushordozó élhet közöttünk, akik panaszmentesek lévén nem is tudják, hogy fertőzöttek, és emiatt maguk is súlyos beteggé válhatnak, illetve veszélyeztetik a környezetükben élőket azáltal, hogy megfertőzhetnek másokat. Romániában 550 000-re becsülik a hepatitis C-vírussal fertőzött személyek számát, közülük csupán 5% esetében diagnosztizálták a fertőzést és csak 1%-uk kap kezelést évente.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'