https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Szerda, 2019. szeptember 18., 04.02

Ingyenes tömegközlekedés a műszakis diákoknak

Buszon, villamoson, trolin ingyen Euro26-os kártyával
Buszon, villamoson, trolin ingyen Euro26-os kártyával
Temesvár – Mától ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken a Temesvári Műszaki Egyetem diákjai közül azok, akik rendelkeznek az Euro26-os nemzetközi utazási kártyával. Ennek bevezetésére már 2005 tavaszán történtek kísérletek, de a Helyi Közszállítási Vállalat nem ismerte el, amíg nem bocsátottak ki olyat, amelyiken a város címere is fel van tüntetve (ilyet az oktatási intézmény Mechanikai Fakultásának Egyetemista Ligájától lehet igényelni). Később sem volt teljesen ingyenes az utazás, mert bár a tanügyminisztérium rendelete alapján a kártya tulajdonosai 50 százalékos kedvezménnyel válthatták meg utazási bérletüket, és a különbözetet az egyetemnek teljes egészében vissza kellett volna fizetnie, az összegnek csak a felét számolták el (gyakorlatilag negyed áron vásárolt bérletet a diák).

A Műszaki Egyetem (a „Poli”) vezetősége, a diákszervezetek, a polgármesteri hivatal és a szállítási vállalat képviselői közti egyezkedések eredményeképpen a hét elején a városházán aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében februártól a hallgatók jogosultak a teljes (utólagos) költségtérítésre. Az egyetemista továbbra is fél áron vásárolja majd meg a havi bérletet, és amikor az érvényességét veszti, leadja a fakultás titkárságán, s az általa kifizetett összeget a bankszámlájára utalják.

Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester elmondta, hogy nyitottak az együttműködésre, várják a többi egyetem és diákszervezet képviselőit hasonló egyezmény megkötése céljából. Nicolae Robu rektor hozzátette, hogy becsléseik szerint a 14 ezer diákjuk közül körülbelül 10 ezren fognak élni a lehetőséggel; az egyetemnek havi 200 ezer lejébe kerül ez.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'