JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 21.21
Tüntetés Aradon

Intőt kapott a kormány

A tanárok fütyültek és a kormányt szidták
A tanárok fütyültek és a kormányt szidták

Aradon is tiltakoztak a tanárok az ajándékutalványok kormányhatározatban történt visszavonása miatt. A felháborodott pedagógusok a prefektúra előtt csoportosultak déli fél egy körül.

Megjelentek az Aradi Demokratikus Tanügyi, illetve a Szabad Tanügyi Szakszervezet képviselői is, mindkét oldalról 100-100 személy állt ki az utcára táblákkal. Néhányan azt kiabálták: „Tăriceanu, vond vissza a rendeletet! Ez az utolsó esélyed!”, mások „Varujan Vosganian, vár téged Afganisztán” mondatokkal hívták fel az arra járók figyelmét.

Maria Buruc, az Aradi Demokratikus Tanügyi Szakszervezet elnöke elmondta: a kormányfő döntése diszkriminatív, mivel egyesek megkapták ajándékjegyeiket, mások nem. Dănuţ Ieneşescu, a másik szakszervezeti vezér szerint kiábrándultak a polgármesteri hivatalból, amiért nem támogatta őket a jogaik elismerésében. „Mi nem akartunk az utcára menni, de reméljük, a továbbiakban sikerül dialógust kialakítanunk a kormány illetékeseivel” – mondta.

A kormány egyébként azzal indokolta az ajándékjegyek visszavonását, hogy az országos költségvetés kiadásait akarják csökkenteni. A tanárok Varujan Vosganian azon javaslatát is elutasították, miszerint adják hozzá a jegyek összegét a fizetésemelésekhez.

Ha a tanárok nem kapnak kielégítő választ kérésükre, Bukarestben szerveznek sztrájkot április 16-án.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'