Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 03.32

Ipari parkot akarnak Pusztakalánban

Ipari parkot akarnak Pusztakalánban
Ipari parkot akarnak Pusztakalánban

41 hektárt készül megvásárolni a pusztakaláni önkormányzat, hogy ipari parkot létesítsen a településen.
Adrian Iovănesc polgármester szerint ez már az utolsó vonat a település számára. Ha erre sem sikerül felkapaszkodni, akkor egyszerűen elnéptelenedik a város.

Az 1880-as években kiépített kaláni kohászatot sok más ipari létesítménnyel együtt 1960 után kezdték mesterségesen felduzzasztani. És vele együtt duzassztották a várost, amely a kilencvenes évek elejére 20 ezer lakost számlált. A kombinát közben természetesen megszűnt, azaz szétdarabolódott 12 kicsi vállalattá, melyekből ma már összesen kettő működik, az is kínnal-bajjal. Az egyetlen virágzó iparág az ócskavaslopás maradt a vásorban.

Az aktív dolgozók száma jelenleg összesen 3000-re tehető Pusztakalánban – mondja Iovănesc. Véleménye szerint ennél lejjebb már nem lehet süllyedni. Mi most önerőből megvásárolunk 41 hektárt a hajdani kombinát telkéből és nagyon remélem, hogy sikerül kormánytámogatást szereznünk a telek ökölógizálására, ami olyan 4-5 millió euróba kerül majd – bizakodik a városka elöljárója.

Tény, hogy más kilátás nem igazán mutatkozik számukra, a kilencvenes évek derekán épült újváros lassan elnéptelenedik, csupán a hajdani kohászok nem mozdulnak már innen, akik ha összeomlani is látják életük munkáját, legalább tisztességesen eléldegélhetnek az 1000-1500 lejes nyugdíjaikból. Jelenleg ők a legjobban kereső réteg a városban. Adrian Iovănesc azonban abban bízik, hogy 5 éven belül sikerül befektetőket vonzani az amúgy forgalamas országút két oldalán megálmodott ipari parkba.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'