MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.43
Jelentős anyagi támogatás a Téglásnak

Iskolabusz, performáns számítógépek, óvodafejlesztés

Kisdiák-avatás a Téglásban. A támogatás megtérül
Kisdiák-avatás a Téglásban. A támogatás megtérül

Több mint 650 ezer lejnyi külső támogatást kapott oktatásfejlesztésre a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum a 2017-18-as tanévre – újságolta örömmel Kocsis Attila-Levente igazgató.

Bár az összeg nagy részét a magyar kormány biztosította különböző forrásokból, az iskola fenntartásához, fejlesztéséhez a Communitas Alapítvány is jelentősen hozzájárult, összesen közel 42 ezer lejjel támogatva a tanintézmény bentlakó, illetve ingázó diákjait. – A bentlakók, és fél bentlakók költségeinek fedezésére 15 373 lejt kaptunk, ingázásra pedig 26 536 lejt, ami azt jelenti, hogy a Zsil-völgyi, vajdahunyadi és csernakeresztúri diákjaink ingyen utazhattak (napi vagy heti rendszerességgel) az iskolába – magyarázza a tanintézmény vezetője.

A legjelentősebb támogatás a magyar kormány részéről jött a Bethlen Gábor Alap (BGA) által. – Négymillió forintot kaptunk az iskola informatikai laboratóriumának felszerelésére. Ebből egy interaktív táblát és tíz performáns asztali számítógépet tudtunk megvásárolni az alapszoftverekkel együtt. Továbbá szintén a Bethlen Gábor Alap 30 millió forintos támogatásából vásárolhatunk meg a közeljövőben egy 30 személyes buszt, amely jelentősen megkönnyíti diákjaink ingáztatását. Jelenleg ugyanis az erre használt kisbusz háromszor fordul reggel is, délben is, hogy iskolába, illetve haza szállítsa a 42 csernakeresztúri és 17 vajdahunyadi diákunkat – mondja az iskolaigazgató. Külön kiemelte a szintén BGA-támogatásként, az RMPSZ vonalán érkező óvodafejlesztési támogatást, mely a teljes Kárpát-medencére kiterjedő program keretében 22 ezer eurót biztosít a dévai magyar óvoda fejlesztésére. – Ebből bútorzatot, szemléltetőanyagokat és játéksarokhoz szükséges eszközöket tudunk megvásárolni, melyek jelentősen hozzájárulnak az óvodai oktatás minőségének a biztosításához.

Végül említésre kerül a Márton Áron Szakkollégium – ELTE révén érkező támogatás, mely a dévai magyar iskolaközpontban zajló délutáni tevékenység anyagi támogatását célozza. – 500 000 forintot kaptunk e forrásból a délutáni tevékenységekben részt vevő diákok és pedagógusok részére. Ez a támogatás is rendkívül fontos, hiszen a délutáni tevékenységek biztosítása alapszükséglet a legtöbb idejáró gyermek számára – állítja a tanintézmény vezetője.

Az iskola közössége ezúton is köszönetet mond valamennyi támogatónak mindazért a juttatásért, mellyel a dél-erdélyi szórványban működő magyar oktatási központ megmaradását, fejlesztését támogatja. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'