JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 02.37

Istenkeresés a posztmodern korban

Ft. Szilvágyi Zsolt, ft. dr. Diósi Dávid és a Csokonay-verset szavaló Almási Kristóf a könyvbemutatón
Ft. Szilvágyi Zsolt, ft. dr. Diósi Dávid és a Csokonay-verset szavaló Almási Kristóf a könyvbemutatón

„A posztmodern korban (a szerző) azt kutatja, hogy hol az egyház helye, szerepe, van-e helye az istenkeresésnek, keresi-e az ember Istent, és milyen eséllyel” – mondta bemutatója során paptársa könyvéről, egy rövid mondatban összefoglalva annak lényegét, ft. Szilvágyi Zsolt. Aki, mint bevezetőjében Ujj János kiemelte: a Csiky egykori diákja, ma kanonok és temesvár-józsefvárosi plébános, akire büszke egykori iskolája. „Arra, hogy a csikys voltam, magam is büszke vagyok – a kanonokság mellékes”, válaszolta az Aradon született, Zimándújfalun gyermekeskedett tisztelendő, mellesleg egy 2015 decemberében előbb Temesváron, majd Aradon is bemutatott könyv (Alapkövek) szerzője, amely nemrég románul is megjelent.

Tegnapelőtt délután a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tudós paptársa, a temesvári születésű, a németországi Fuldában és Münsterben is tanult dr. Diósi Dávid teológiaprofesszor legújabb könyvét („A te arcodat keresem, Uram”) mutatta be. Ha lenne bennem irigység, azt mondanám: irigylésre méltó profizmussal és empátiával. Biztos vagyok benne, e bemutató nyomán, hogy a szerző és méltatója azonos húrokon pendülnek az egyház (esetünkben a római katolikus egyház) jelenkori nagy kérdéseinek felvetése és megválaszolása tekintetében. A posztmodern, a „modernség utáni” kor egyházának ugyanis napjainkban komoly kihívásokkal kell szembenéznie (ezt a mostani Ferenc pápa többször is kifejtette – erről a bemutató során egyébként nem esett szó), s a felmerült, nehéz és gyakran nem egyértelműen megválaszolható kérdésekre az egyháznak meggyőző választ kell keresnie és találnia, ehhez pedig új utakat keresnie és elfogadnia a XXI. században. Egyebek közt a hívekkel folytatott állandó, a kényes kérdéseket se megkerülő dialógus keretében.

Ha a tegnapelőtt bemutatott könyv nem ezt sugallná, sőt mondaná ki, számomra nem tűnne igazán hitelesnek.

Diósi professzor öt fejezetből álló könyve (mint ezt a méltató, utóbb a szerző is aláhúzta), amolyan puzzle(kirakós)-játéknak is felfogható: a szerző két előző, hasonló témákat feszegető könyvével ellentétben azonban nem olvashatja valaki együltében, „regényként”, a terjedelmileg apró, ám nagyon is fontos gondolatokat felvető eszmefuttatások fölött elmélkedni, gondolkodni, esetleg vitatkozni kell. Hívőknek, kételkedőknek, és ki merem mondani: „hitetleneknek” is.

Hogy ne maradjon ki egy fontos részlet: a könyvbemutatót Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános kezdeményezte, aki külföldi útja miatt nem vehetett részt a nagy sikerű rendezvényen, a házigazda szerepét Ujj János és a zárszót mondó Matekovits Mihály vette át.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'