MOL Winter EVO
Vasárnap, 2019. január 20., 05.36

Itt állunk szép ruhába, összebújva, csodára várva

Itt állunk szép ruhába, összebújva, csodára várva
Itt állunk szép ruhába, összebújva, csodára várva

...énekelték lelkesen a hétvégén a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum nyolcadikos diákjai, akiknek többsége csak jelképesen ballagott  a tanintézményből, hiszen a képességvizsga és a kiérdemelt nyári vakáció után ugyanide térnek vissza, osztálytársaik, tanáraik körébe a matematika–informatika, természettudomány vagy turizmus osztályba. A pillanatnyi megállás és számvetés mégis szükséges és erőt adó mozzanat a diákok életében. – A jó gazda is ősszel, szeptember végén elveti a búzát és júniusban learatja a termést. Így a diákéletben is eljön a számvetés, az aratás ideje – fordult diákjaihoz Balogh-Botár Károly Csaba igazgató-helyettes. A jó terméshez a diákok munkáján, szorgalmán túl sokan hozzájárultak, tanárok, szülők, nevelők, akiket mind-mind köszönet illet e napon – fogalmazott Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató, szabadon idézve Maria Montessori, neves olasz pedagógus gondolatát: Ne tanítsd a fiatalokat a mának, sem a holnapnak, hanem tanítsd, neveld, készítsd fel őket a változásokra. Erre törekedtek az elmúlt négy-nyolc esztendőben a dévai magyar tanintézmény tanítói, tanárai, elsősorban az osztályfőnökök: Heius Ágnes és Jurj Cristina. Mindketten elérzékenyülve búcsúztak diákjaiktól. Heius Ágnes kémiatanárként termésgyémánthoz hasonlította kedves diákjait, akik a család szerető környezetében láttak napvilágot, majd az iskolai közösségben csiszolódtak, csiszolódnak egyre fényesebb, értékesebb gyémánttá. A diákok nevében Papp Evelyn Karina és Tulit Mónika mondott köszönetet tanároknak, szülőknek, nevelőknek és diáktársaknak. Az édesanyák számára külön meglepetésként hangzott el Mécs László megzenésített verse, A királyfi három bánata, melyet Osváth Mihály adott elő gitárkísérettel. 

A kisballagásként emlegetett ünnepség a díjkiosztásokkal folytatódott. A nyolcadik A osztályban első díjas lett Osváth Mihály, második díjat kapott  Tófalvi Ágnes, harmadikat Nagy Dorottya. Továbbá kilenc diákot részesítettek dicséretben kiváló tanulmányi eredményeikért: Márton Evelyn, Chifor Márk-Attila, Márton Edina, Szász-Barra Boglárka, Lengyel Réka, Zöldi Izabella, Moldován Ervin, Kovács Áron, Papp Evelyn. A díjazottak nem csupán általánosukkal érdemeltek ki elismerést, többségük különböző tantárgyversenyeken, illetve tematikus vetélkedők megyei és országos szakaszán is kiemelkedő eredményt ért el. A nyolcadik B osztályban Papp Szilárd és Pap Farkas kapta a második, illetve harmadik díjat, Goci Nikoletta és László Alexandru pedig dicséretben részesült.

A nyolcadikosok néhány verssel, dallal zárták az ünnepséget, s egyben tanulmányaiknak általános iskolai szakaszát. Hétfőtől már a képességvizsgán kell számot adniuk az elmúlt néhány esztendő munkájáról. Sok sikert kívánunk mindannyiuknak!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'