50%-os árzuhanás
Csütörtök, 2019. július 18., 01.48

IX. Erdőhegyi Nap: lelkes szervezők, kiváló programok

Az erdőhegyi iskola néptánccsoportjának ígéretes tánca
Az erdőhegyi iskola néptánccsoportjának ígéretes tánca

Szombaton IX. alkalommal szervezték meg az Erdőhegy Napja programsorozatot. 11 órától a nagyzerindi fúvószenekar a település utcáin kezdett zenés hívogatóba. Az egykori református iskola telkén felállított szabadtéri színpadon Apáti Adél műsorvezető 12 órakor köszöntötte a a sátorok alatt felállított asztaloknál, padoknál gyülekező közönséget. Elsőként a Loga-ritmus gyermekzenekart konferálta be, amelynek 13 tagja, Mészáros István felkészítésével, vezetésével több mint egyórás kellemes zenével, énekeivel, ötletes összekötő szövegeivel szórakoztatta az egybegyűlteket. Utánuk a Máramaros megyei Óradna település fúvószenekara kellemes indulók, valcerek megszólaltatásával okozott emlékezetes félórát a hallgatóságnak.

Az Erdőhegyi Általános Iskola programja előtt Sime Judit iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlt nagy számú szülőt és érdeklődőt. A szülőknek, a pedagógus kollégáknak, kiemelve Apáti Adél, Csáky Margit, Pusztai Matild és Szilasi Ildikó neveit, megköszönte az Erdőhegy Napjára történt felkészülés során a vakáció idején nyújtott támogatást. Ugyanakkor köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Kisjenő Város Polgármesteri Hivatalának és Tanácsának, az Arad Megyei Tanács Kulturális Központjának, az RMDSZ-nek, az Erdőhegyért Egyesületnek, továbbá mindazoknak, akik a vendégek ellátásában működtek közre. Miután mindenkinek jó szórakozást kívánt, mondanivalóját románul is megismételte.

Az iskola programjában elsőként Molnár Tímea énekelte el a Neked című dalt, majd Szilasi Ildikó vezetésével az előkészítő osztály 7 tagja pompon táncainak tapsolt a közönség. Molnár Petra elszavalta Benke Rita: Piros kalap című versét, majd a IV. osztály lendületes tánca következett Csáky Margit betanításával. Ezt követően Molnár Tamara szavalta el Osváth Erzsébet Zsémbes Zsófi ébredésecímű költeményét. A továbbiakban az iskola Fáy Szeréna kórusa énekelt Sime Judit iskolaigazgató és Pusztai Matild felkészítésében, majd Nyika Lavínia nagy átéléssel szavalta el Szabó T. Anna Famese című költeményét. Ritmikus tánc következett Apáti Adél vezetésével, aki a közönséget is felkérte a közös táncra. A ritmikus mozgást cigánytánccal zárták. Az Erdőhegyi Általános Iskola műsorát a néptánccsoport táncai zárták Szilágyi András koreográfiájára, Kiss Csilla betanításával.

A továbbiakban az ágyai Tőzike Néptánccsoport Nagy Rozália és Haász Endre koreográfiájára, Erdős Márta vezetésével palóc, majd kalocsai táncai következtek, amelyekben a fiúk előbb a magasba dobták, majd a levegőben úszva forgatták meg a lányokat. Nap közben a kisjenő-erdőhegyi Íjászklub tagjai Kis Nagy Zoltán elnök közreműködésével tartottak íjászbemutatót.

Közben kihirdették a bográcsfőző verseny eredményét, a sertéshús kategóriában első díjat nyert az Erdőhegyi Általános Iskola pedagógus férjek által főzött pörköltje. A birkahús kategóriában az ágyai Székely házaspár csapata nyert, különdíjat kapott Nagypél–Gyulavarsánd közös főzőcsapata. Az eredményhirdetés után a simonyifalvi Leveles néptánccsoport 4 párja kalocsai táncokat adott elő vastaps közepette, majd a nagypéli román tánccsoport ritmikus, illetve cigánytáncainak tapsolt a közönség. A zimándújfalui Kankalin tánccsoport 6 párja Nagy Rozália és Haász Endre koreográfiájára, Ménesi Melinda vezetésével kalotaszegi táncokat adott elő nagy sikerrel. Utánuk a Mihai Veliciu Líceum tehetséges diákjainak a produkciója Kiss Kitti, Prodan Anris, Vărăşteanu Andreea Lavinia, Hotăran Bernadett és Tésér Bianca énekei arattak nagy sikert, majd Bogdan Veliciu és Fekete Regina táncelőadása bűvölte el a közönséget.

 

Köszöntők, kiváló operett

A programvezető 17 óra tájban a színpadra kérte Bíró Zoltán városi tanácsost, helybeli RMDSZ elnököt és vendégeit, Faragó Péter parlamenti képviselőt, RMDSZ megyei elnököt; Ioan Tripa kisjenői alpolgármestert; Florina Scorţe kisjenői jegyzőt; Kalcsó Istvánné kétegyházi polgármestert; Petru Moţ megyei tanácsost és Török László nagyszalontai polgármestert.

Bíró Zoltán bemutatta a színpadon lévő elöljárókat, akiknek megköszönte a megtiszteltetést. Közülük házigazdaként Ioan Tripa alpolgármester adott hangot örömének, amiért a városi tanács támogatásával is újra megszervezték Erdőhegy Napját, amelynek résztvevőihez tolmácsolta Gheorghe Burdan polgármester jókívánságait is. A testvértelepülés, Kétegyháza polgármestere, Kalcsó Istvánné hazajáró vendégként köszöntette az Erdőhegyi Nap résztvevőit és szervezőit, tolmácsolta az ottani önkormányzat vezetőségének az üdvözletét, további jó szórakozást kívánt mindenkinek. Faragó Péter parlamenti képviselő, RMDSZ megyei elnök örömének adott hangot, amiért ismét részt vehet az Erdőhegy Napja hagyományos programon, ahol nem csupán helybeli, de a környékbeli magyarok által lakott települések néphagyományai, táncai is felvonulnak, megköszönte a szervezők és a közreműködők munkáját, jó szórakozást kívánt mindenkinek. A „szomszédvár”, Nagyszalonta polgármestere, Török László köszönetet mondott a meghívásért, aminek örömmel tett eleget, majd az erdőhegyieket is meghívta a nagyszalontai programokra. Zárszavában mindenkinek további jó szórakozást kívánt.

A köszöntők után Molnár Júlia színművész szólaltatta meg a magyar operett-irodalom gyöngyszemeit, nagy örömöt okozva a közönségnek. Ezt követően kisorsoltak számos tombolanyereményt, köztük a fődíjat, a görögországi kirándulást is, amit Bukva Annamária nyert meg.

20 órakor kezdődött a Hardware együttes koncertje, amelyen a színpad előterében végig táncolt a közönség. 22 órától a Karthago együttes tagjai alaposan túlóráztak, ugyanis a 39 éves működésük legszebb slágereit játszották több mint 2 órán át, ezért az éjfélre tervezett tűzijátékot éjjel 1 órakor szervezték meg. Az zárta le az idei Erdőhegyi Nap programját, aminek nagy érdeme, hogy felvonultatta a helybeli magyar és román fiatal tehetségeket is, miközben közismert zenekarok, személyiségek is felléptek. A rendezvény a sikeréért a szervezők és a vendégek ellátásában közreműködők mellett köszönet jár a támogatóknak, a Kisjenői Polgármesteri Hivatalnak és a Városi Tanácsnak, az RMDSZ Arad megyei szervezetének, az Arad Megyei Kulturális Központnak, valamint az Erdőhegyért egyesületnek.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Egy néző / Hétfõ, 2018. szeptember 03., 00.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Pontatlan mint mindig... Legalább tájékózódott volna a műsor-plakátból a nevek és a fellépők iránt, tisztelt Balta úr!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'