https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.23

Ízelítő Erdély gazdag népzene- és néptánckincséből

Ízelítő Erdély gazdag népzene- és néptánckincséből
Ízelítő Erdély gazdag népzene- és néptánckincséből

Csernakeresztúron egyre gyakrabban szól a népi muzsika. Nem csupán a helyi hagyományt őrző bukovinai székely dalok, de a hagyományőrző egyesület meghívására, Fábián Mónika Petőfi-ösztöndíjas fiatal közbenjárásával egyre több meghívott együttes látogat ide, koncerttel, táncházzal mozgatva meg a helyi ifjúságot.

A napokban Dezső Attila és barátai húzták a talpalávalót a nemrégiben felavatott csernakeresztúri csűrszínházban. Az ifjú zenekarvezetőről kiderült: alig töltötte be 18. életévét, zenés múltja viszont meglehetősen régen kezdődött. – Kodály Zoltán mondta, hogy a gyermekek zenei nevelését születésük előtt kilenc hónappal kell elkezdeni. Hát az én esetemben ez így is történt, szüleim táncházasok voltak, úgyhogy én már a babakocsiban eljártam táncolni, népi muzsikán nőttem fel, édesapám már első osztályos koromban rábízott a Heveder zenekar vezetőjére, Fazakas Leventére, hogy tanítgasson hegedülni. Így én lettem Romániában az első diák, aki zeneiskolában hivatalosan népzenét tanulhatott. Most a zenész barátaimmal jöttünk el Csernakeresztúrra: Szilágyi László a Heveder Zenekar brácsása, Lőrinczi Zsolt szintén brácsás a Folker Együttesben, Kerezsi Csongor pedig a Taxi együttes basszusgitárosa, velünk azonban nagybőgőn játszik – mutatta be zenésztársait Dezső Attila.  Csernakeresztúrra színes zenei anyaggal érkeztek: a palatkai muzsika után szászcsávási cigánytáncoknak húzták a talpalávalót. A Felső Marosmentén és a Nyárád mentén muzsikáló Csiszár Aladár prímás zenéjéből is nyújtottak ízelítőt, majd a szigorúságáról elhíresült Nonika Miklós Hitler nagy szakmai elismerésnek örvendő kalotaszegi prímás muzsikáját játszották. 

– A Hagyományok Háza, illetve a Hagyományok Házának Erdélyi Hálózata és a Halmos Béla-program felkérésére jöttünk el Csernakeresztúrra, hogy ízelítőt nyújtsunk a rendkívül gazdag erdélyi magyar népzene- és néptánckincsünkből. Csodálatosak a népdalaink és az, ahogyan faluról-falura, akár pár kilométeres távra is kialakul a sajátos előadásmód. Szék például a Mezőség központja, de teljesen egyedi a dallamvilága. A szomszéd településen már másképp szól a muzsika, másképpen járják a táncot – mesélte az ifjú zenész. Hunyad megyei fellépésükre a Háromszék együttes két táncosa: Podholiczky Ráhel Rebeka és Portik Norbert kísérte el őket, akik úgy járták a csárdást a csűrszínház színpadán, hogy aki nézte, mind táncra akart perdülni. Adódott is erre alkalom. A táncbemutatós koncertet követően a zenészek felcsíki muzsikára váltottak, a nézőtér pedig táncteremmé alakult és a csernakeresztúri, dévai ifjak (és nem csak) lelkesen járták a közkedvelt felcsíki héjszát, kicsikét, öregzsidót. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'