Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 19.11

Jakabházi Sándor tizedik egyéni tárlata

Jakabházi Sándor tizedik egyéni tárlata
Jakabházi Sándor tizedik egyéni tárlata

Stílusban, látványban, gondolatkörben egységes és kiemelkedő Jakabházi Sándor tizedik egyéni tárlata a Héliosz Galériában. A jeles képzőművészeti eseményre az elmúlt hét végén, a grafikus 55. születésnapjának előestéjén került sor. A tárlatnyitón Cristian Robert Velescu műkritikus ismertette az alkotó életpályáját és nyújtott fogódzókat beszédében a képek értelmezéséhez. Jakabházi Sándor Dézsen született (1954), Kolozsváron végezte főiskolai tanulmányait, jelenleg a Temesvári Képzőművészeti Egyetem tanára. Száznál is több csoportos tárlaton szerepelt munkáival Japántól Braziliáig és Itáliától Norvégiáig, az országban pedig szinte minden városban állított ki. Grafikái művészeti múzeumok és magángyújtemények megbecsült darabjai. 

A kerek számok bizonyos alkotói számvetést is sugallnak, ám a kiállított festmények és grafikák éppúgy tekinthetők eddigi stílustörekvései összegzésének, mint a továbbiak kiindulópontjának. Alkotásai avantgárd fogantatásúak, bennük van mindaz, ami 1920-1930-as évek formai újításaiból időtálló, örökzöld, ugyanakkor ízig-vérig mai szemléletet fejeznek ki, mai tehnológiával készülnek és összetéveszthetetlenül Jakabházi kézjegyét viselik magukon. Egyik méltatója szerint az alkotó geometriai formákban megfogalmazott önarcképei.

A közel félszáz festmény és grafika erőteljesen gondolati fogantatású. Tömbök és pólusok alkotják a leggyakrabban alkalmazott kompozíciós elemet. A szabadon, olykor kaotikusan indázó vonalak halmazba gyúrják, elválasztják vagy összekötik a szimbolikusan is értelmezhető mértani alakzatokat. A leggyakoribb téma: a szembenállás vagy szembeállítás statikus vagy dinamikus formája. Így a képek, az alkotó szándéka szerint vitát, párbeszédet, civakodást, szóváltást, ellentétet, ellentmondást, versengést, kommunikációt, véleménykülönbséget, ésszerű kiemelést, támpontokat és hasonló fogalmakat fejeznek ki. Jakabházi avantgárd művészete is provokatív, mint általában az avantgárd, de nem politikai vagy társadalmi értelemben, hanem a befogadást elősegítő gondolkodásra felhívásban. A hűvösnek és tehnologikusnak tekintett grafika így telítődik Jakabházinál humánus tartalmakkal.

A kiállítás két hétig tart nyitva és ingyenesen megtekinthető.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'