https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 15.29
Mediáció, avagy a konfliktuskezelés

Jankó András kötetének külföldi sikere

Jankó András író a Mediáció, avagy a konfliktuskezelés című, komoly külföldi sikerre váró kötetével
Jankó András író a Mediáció, avagy a konfliktuskezelés című, komoly külföldi sikerre váró kötetével

Jankó András aradi írónak 2015-ben jelent meg A mediáció, avagy a konfliktuskezelés című könyve, amit még abban az évben elvitt a Sapientia Egyetem kolozsvári intézményigazgatójához, dr. Veress Emőd egyetemi tanárhoz, aki nagy érdeklődéssel fogadta a könyvet. Annál is inkább, mert a jogi karokon nem tanítanak mediációt, amivel a konfliktushelyzeteket egy-két ülésen, a jogi procedúrákkal történő megoldásoknak akár a 10%-áért is kezelni lehet. Annyira hatékony, hogy ha valaki alkalmazza e módszert, akár jogász bevonása nélkül, maga is meg tudja oldani a konfliktushelyzeteit. Van olyan tendencia, hogy a mediációt ne tanítsák, hanem a konfliktushelyzetek megoldása menjen a kitaposott jogi úton. A fenti okok miatt az egyetemi tanár elutasította a könyvnek a használatát, de az Egyetem könyvtára számára elfogadott egy példányt.

Jankó Andrást a meglepetés tavaly decemberben érte, amikor telefonon hívták Magyarországról. A hívó elmondta, hogy a könyvét a Sapientia Egyetem könyvtárában találta és hozzájárul-e a kiadásához. Miután igennel válaszolt, néhány nap múlva megkapta a kiadásról szóló szerződést, amiben az állt, hogy a szerzőnek semmiféle költségébe nem kerül, de minden eladott példány értékének a 30%-át jutalékul kapja. Jankó András is kért egy példányt a GlobeEdit kiadó által újra nyomtatott könyvből, amit meg is kapott a szerződésben rögzített 39 eurós áron, amiből reméli, majd 30% jutalékot visszakap.  

Nem ez a lényeg, hanem a tény, miszerint a munkáját, illetve annak a témáját hasznosítani kívánják. Ez azért is fontos, mert Amerikában egyre több a munkanélküli jogász, ugyanis a jogi ügyek nagy részét az Interneten szerzett információk alapján meg lehet oldani. Ehhez nagyban hozzájárulhat A mediáció, avagy a konfliktuskezelés című munkájának a széles körű terjesztése, alkalmazása is. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'