Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 13.07

Japánsztrájkkal kezdik az iskolát

A német iskola elemi osztályainak otthont adó épület Fotó: tion.ro
A német iskola elemi osztályainak otthont adó épület Fotó: tion.ro

Japánsztrájkkal kezdik hétfőn az iskolát a temesvári Nikolaus Lenau Elméleti Líceum tanítói, akik a 9/2018-as Sürgősségi Kormányrendelet azon rendelkezése ellen tiltakoznak, amely szerint „a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a román nyelv és irodalomórát felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok tartják”. Az oktatási törvény 263-as számú cikkelyét módosító kormányrendelet 2018. augusztus 31.-én, alig tíz nappal az iskolakezdés előtt lépett érvénybe.

„A Nikolaus Lenau Iskola elemi osztályainak tanítói japán sztrájkba lépnek, tiltakozva a sürgősségi kormányrendelet ellen, amely megtiltja a tanítóknak, hogy román nyelvet oktassanak a 0–IV. osztályokban. A rendelet ezt azzal indokolja, hogy a tanítók nem szakképzettek (hamis állítás), és hogy a tanulók eredményei ennél a tantárgynál elégtelenek az országos vizsgákon és teszteken (szintén hamis állítás). A sürgősségi rendelet ellentmond az integrált oktatásnak és veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, mert olyan személyek beavatkozásának teszi ki őket, akik nem készültek fel az írás-olvasás oktatására, előkészítő osztályosok és I–IV. osztályosok számára” – áll a német nyelven oktató tanítók közleményében. A német tanítók szerint ők nem csak a német és a román nyelv oktatására, hanem egyesek közülük az angol nyelv és a testnevelés oktatására is jogosultságot nyertek képesítésük alapján. A rendelet gyakorlatba ültetése szerintük veszélyes precedenst teremtene és a tanítóknak szaktanárokkal való helyettesítése hosszú távon az anyanyelvű oktatás felszámolásához vezetne.

A Temesvári Nikolaus Lenau Iskola az egyetlen az országban, ahol két későbbi Nobel-díjas is tanult. A német nyelvű általános iskola és líceum Temesvár egyik elitiskolája, ahol a sikeresen érettségizők aránya megközelíti a 100%-ot.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'