Csütörtök, 2018. december 13., 08.28
Fehér Megyei Magyar Napok 2016

Játsszu(n)k újra!

Játsszu(n)k újra!
Játsszu(n)k újra!

Csutak István műsora 2016. november 20-án, vasárnap 11 órakor a nagyenyedi református vártemplomban. Zenés beszélgetés a '70-es, '80-as évekről, zenés karavánokról, lemezekről, könyvekről.

 

 

Romániában 1968 és 1972 között viszonylagos ideológiai lazulás következett be, vagy legalábbis mindenki azt hitte. Ez nagyjából egybe esett a varsói szerződés tagállamainak a Szovjetunió által vezetett, a „prágai tavasz“-nak véget vetni hivatott, csehszlovákiai katonai beavatkozásától a Román Kommunista Párt főtitkárának, Nicolae Ceaușescunak 1971-ben Észak Koreában és a Kínai Népköztársaságban tett látogatásáig terjedő időszakkal.

E látogatásból „szuvenír“-ként, hozta Ceaușescu a sokoldalúan fejlett szocialista társadalom fogalmát.

1968-ban történt a megyésítés.

1970-ben hozta létre a Román Kommunista Párt Bukarestben a Kriterion Könyvkiadót (Domokos Géza), a Hét c. hetilapot (Huszár Sándor) és 1969-ben a Román Televízió Nemzetiségi Adásainak szerkesztőségét (Bodor Pál). A rádiónak volt magyar adása.

A rendszernek óriási melléfogása, egyben a Romániai magyarság nagy szerencséje volt, hogy Bodor Pált a televízióhoz nevezték ki. Bodornak, bár nem volt magas rangú pártbeosztása, óriási politikai háttere volt sógorának, Gere Mihálynak köszönhetően. Gere 1965-től az utolsó pillanatig, 1989-ig volt az RKP KB teljes jogú tagja. A legszűkebb vezérkarba is folyamatosan beletartozott, a „Pártgazdaság” nagyhatalmú vezetője volt. Annak idején Ceaușescuval együtt volt bebörtönözve. Innen a szezon végéig tartó szoros bizalmi kapcsolat kettejük között.

Bodor ezt a családi kapcsolatot a lehető leghatékonyabban használta fel a román tévé nemzetiségi adásainak javára. Nota bene: Bodor elegáns stílusú, nagyszerű humorérzékű világfi volt.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Józsa Miklós / Kedd, 2016. november 22., 08.30 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az ilyen előadásokat nem a templomban kell rendezni!
Hozzászólt: Józsa Miklós / Péntek, 2016. november 18., 08.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

"a Hét" címe: A Hét volt!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'