Vasárnap, 2018. december 16., 19.39

Jégcsákányt és plakettet adományozott Török Zsolt

Jégcsákányt és plakettet adományozott Török Zsolt
Jégcsákányt és plakettet adományozott Török Zsolt

Az alpinisták egyik legfontosabb szerszámát, és egy számára oly sokat jelentő emlékplakettet is a Ioan Slavici Klasszikus Színháznak adományozott az aradi Török Zsolt, a legismertebb romániai magyar hegymászó.

Az eseményre, melyet a nagyszínház, az aradi Lions Klub és maga az alpinista szervezett, március 18-án délután került sor a színház Boeme kávézójában, majd az intézmény földszintjén, a hallban elhelyezték azt a jégcsákányt, mely hozzásegítette Zsoltot a Nanga Parbat legyőzéséhez. Az aradi hegymászó a jégcsákánnyal együtt azt az emlékplakettet is a színháznak adományozta, mely a Nanga Parbat megmászását igazolja.

„Ez az első alkalom, hogy bármit, ami a sikeremhez hozzájárult, eladományozzak. Ösztönző céllal teszem, és nem véletlen, hogy éppen a színháznak. Ide sok ember jár és szeretném, ha ez egy erős üzenet lenne az aradi közösségnek, hogy semmi nem lehetetlen, hisz vannak emberek, akiknek példa, ösztönzés kell, hogy céljaikat elérjék. Ha visszagondolok, számomra is hihetetlenül nehéz dolognak tűnt a Gyilkos Hegyet megmászni, sőt, egyesek számára lehetetlennek is tűnhetett” – indokolta Zsolt a döntését.

2013-ban Török Zsolt négy másik társával – Teo Vlad, Aurel Sălăşan, Bruno Adamcsek és Marius Gane – együtt a Schell útvonal Rupal-falán keresztül sikeresen megmászták a Himalájában található 8125 méteres Nanga Parbatot.

Ez az expedíció különösen veszélyesnek bizonyult, ugyanis a csúcstámadást megelőzően terrortámadás történt a hegy másik oldalán, a Diamir-falon lévő alaptáborban, ahol 11 hegymászó veszítette életét.

A Török Zsolt vezette csapat tagjai nem vették igénybe a serpák segítségét, nem használtak oxigénpalackot, és nem kértek segítséget más expedíciós csapattól sem. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'