JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 08.03

Jeles aradi művészek fesztiválja

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör május 14-én, kedden délután tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár Centenárium Termében. Ez a terem adott otthont az aradi művészek idei fesztiváljának.

Böszörményi Zoltán József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő A szó és Majoranna vallja című műveit Hevesi József egyházi közíró és Kolumbán Zsolt  művész-tanár adták elő mély átéléssel, tisztelettel és őszinte szeretettel a hallgatóságnak.

Ódry Mária költő, képzőművész, restaurátor négy festményét egy-egy kis lírai gyöngyszemmel illusztrálta. A pillangó, A barkaág, Frézia és Hóvirág című versei a természet megannyi szépségét tárta az olvasók elé.

Regéczy Éva ny. röntgen-asszisztens prózai írását Czernák Ferenc ny. ezredes olvasta fel. Gyermekkorát felidéző memoárja egyik kedves barátjának, Koszti Sandunak állít emléket.

Brittich Erzsébet író, képzőművész Hajnali fény, Anyám a kertben című költeményeit hozta hallgatóközelbe. Ez utóbbiban édesanyjára emlékszik a napokban ünnepelt Anyák napja alkalmából.

Kovács Ilona Öregcímű versét ismertette. Munkája megrendítően, mégis hangulatosan ecsetelte az öregség tüneteit.

Dr. Brauch Magda ny. tanár, prózaíró Személyi igazolvány című prózai írását mutatta be. Önéletrajzi munkája ötven évvel ezelőtt történt eseményeit örökítette meg hitelesen, színesen, leleményesen. Lélektani realizmusa értékes kortörténet is egyben.

Szarvashegyi Rozália ny. pedagógus Vádemelés című írásával kedveskedett a körtagoknak. A Piroska és a farkas című mese paródiája mosolyt csalt a hallgatóság ajkára.

Regéczy Szabina Perle korelnök A hiányzó magánya című nemrég megjelent műfordítás-gyűjteményéből olvasott fel. Az idén napvilágot látott kötet a Román Írószövetség Aradi Tagozatának versantológiája. A műfordító Romulus Bucur, Gheorghe Mocuţa és Francisc Vinganu néhány költeményével lepte meg az irodalom barátait.

A meglepetések most sem maradtak el. Bátkai Sándor vállalkozó Gerzsenyi Sándor baptista lelkész-költő versét ismertette. A Vétkes hallgatás című vers bizonyságtétel a Megváltó Jézus Krisztus szeretetéről.

Hevesi József két művel köszöntötte az édesanyákat (Dsida Jenő – Hálaadás, Kun Magdolna – Addig lehetsz gyermek).

Czernák Ferenc tanulmányában Szent István királyra emlékezett. A rendezvény könyv- és képvásárral zárult. A vásárlók Brittich Erzsébet, Ódry Mária, Kolumbán Zsolt festményei közül válogathattak, az irodalom barátai Regéczy Éva és Regéczy Szabina Perle könyveit tekinthették meg.

 

R. P.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'