Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 19.18
Vitafórum a fűtésről

Jól bemelegedtek

Jól bemelegedtek
Jól bemelegedtek

Ma az aradi városháza nagytermében, a lakótársulások szövetségének (ULALA) kezdeményezésére vitafórumot szerveztek a távhőszolgáltatás árának tervezett emeléséről. Hogy mennyire érdekelte az aradiakat a téma jelezte, hogy tanácsosokkal, ULALA-val, hivatali apparátussal, fórumvezetővel sem voltak ötvenen, az átlagéletkor pedig messze a nyugdíjkorhatár fölött volt. Érthetetlen, hogy az ULALA képtelen volt mozgósítani legalább a több száz lakótársulás elnökét, adminisztrátorát.

Vélhetően sokan úgy vélték, mint az élet minden területén, a drágítás itt is elkerülhetetlen.

A helyzetképet Lucian Barniciu, a CET vezérigazgatója vázolta a hallgatóságnak. Elmondta, legutóbb tavaly februárban kaptak engedélyt áremelésre, azóta viszont úgy az energia-, mint a fuvarozási díjak csak növekedtek, ezért a CET már egy jó ideje drágábban termel, mint elad.

A helyzet tarthatatlanná vált, ha nem lépnek a vállalat csődbe kerül. A gigakalória három ár-összetevőjéből kettőre kaptak csak emelési engedélyt az illetékes országos felügyelettől, az energiafelügyelet (ANRE) rábólintására október óta várnak.

A CET áremelési szándékával szemben álló, Dorina Lupşe elnök által is képviselt ULALA álláspontja világos és egyértelmű volt: ha árat kell emelni, akkor az elviselhető legyen a lakosság számára, magyarán az önkormányzat vállaljon nagyobb szeletet belőle. Ugyanakkor feltették a kérdést Barniciunak és a várost képviselő tanácsosoknak, mi történt Aradon a kormány által finanszírozott, 2009-ig szóló, a hőenergia-ellátás minőségét és hatékonyságát célzó programmal. De szeretnék, ha nagyobb ütemben haladna a hővezetékek cseréje is. Hisz, tették hozzá, az aradiak becsületesen kifizetik közüzemi számláikat.

A vitában felszólaló, ellenzéki politikusok egy része, természetesen kampánycélra használta az alkalmat. A pro- és kontra vita végül döntetlennel végződött, hisz tetszik vagy sem, a CET végül kénytelen lesz drágítani.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'