JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 01.34
Rázós gondok

Jövő hétfőtől általános Enel-sztrájk

Jövő hétfőtől általános Enel-sztrájk
Jövő hétfőtől általános Enel-sztrájk

Ma reggel két órán át, 7.30–9.30 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak a villanygyári dolgozók, tekintettel arra, hogy a vezetőséggel folytatott, pénteken az esti órákig elhúzódott tárgyalások eredménytelenek maradtak.

Dan Olteanu, az aradi Energia szakszervezet vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy Arad megyén kívül az Enel Bánság Áramszolgáltató Rt.-hez tartózó másik három területi egység, a Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyei áramszolgáltató, valamint az Enel Dobrudzsához tartozó négy egység (Konstanca, Călăraş, Ialomiţa és Tulcea) dolgozói is beszüntették a munkát, a 166/1999-es törvény vonatkozó előírásainak tiszteletben tartásával.

A két óra alatt semmiféle, áramszünetet okozó meghibásodáshoz nem szállt ki a készenlétben álló csoport (egyénként ilyen probléma nem is volt az említett időszakban). Csak akkor kötelesek kiszállni, ha a meghibásodás óvodában, bölcsődében, kórházban történik, vagy az emberek egészségét, életét veszélyeztető hálózati kár fordul elő.

A szakszervezeti vezetőtől azt is megtudtuk, hogy a villanygyári dolgozók 25 százalékos fizetésemelést követelnek a 2008-as esztendőre két részletben, tekintettel arra, hogy az Enel 2007-es nyeresége megengedi ezt az emelést. Vagyis nem az energia árának növelése révén akarnak nagyobb fizetéshez jutni.

A szakszervezet reméli, hogy ezen a héten folytatni fogják a követeléseikkel kapcsolatos tárgyalásokat. Várják a vezetőség meghívását. Ha erre nem kerül sor, illetve az újabb tárgyalások sem hoznak kedvező eredményt, az áramszolgáltató egységek dolgozói március 24-én, hétfőn általános sztrájkba kezdenek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'