JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 02.36

Jurtaavató és látványos barantabemutató

Fokossal vívnak a legények
Fokossal vívnak a legények

A Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület 2017. december 13-án, Luca napján a Bartók Béla Líceum dísztermében tartotta meg első saját jurtájának avató ünnepségét, látványos baranta bemutatóval összekötve. A kazah-kirgíz típusú jurtát Balog Sándor kiskunmajsai szűcs készítette, a költségeket a Bethlen Gábor Alap támogatásával fedezték a temesvári hagyományőrzők.

A jurta első önálló felállítása némi fejtörést okozott a temesváriaknak, de hamarosan már állt a nomád őseink által használt praktikus, szétszedhető építmény, betöltve a díszterem hátsó részét. A közönség a díszterem színpadáról figyelhette az előtérben zajló látványos bemutatót, amelynek során az ősi magyar harcművészetből adtak ízelítőt a hagyományőrzők. Kicsik és nagyok botos ügyességi gyakorlatot mutattak be, majd következett a fokos és a szablya, a páros küzdelmek. A barantások csoportos íjászati bemutatója különösen látványos volt, hullám, fésű és farkasfog alakzatban, végül összeállt a szittya kör, amelyből csak a lovak hiányoztak. A zenei aláfestést Sziránszki József Attila hun királyt megidéző dala szolgáltatta. A barantabemutató után bárki közelebbről is megnézhette a gyönyörű hófehér jurtát, amelynek „bebútorzása”, díszítése a temesvári hagyományőrzők jövő évi feladata lesz.

„A Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület a Bánsági Magyar Napok keretében kezdte el népszerűsíteni az ősi magyar harcművészetet – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Erdei Lajos, az egyesület elnöke – tartottunk barantabemutatót Temesváron kívül Óteleken, Újmosnicán. Jövőre szórványkörutat tervezünk Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyében, sőt, a Délvidékre is szeretnénk eljutni. Ehhez kapcsolódóan szükségünk volt egy kultikus helyre, amelyhez köthetjük az eszközös bemutatókat, ez a jurta, amely könnyen szállítható, mozgatható, felállítható és lebontható. A jurtánkat Balog Sándor kiskunmajsai szűcs készítette, idén ez a 12-dik jurtája. Előttünk a Felvidéki Baranta Szövetségnek készítettek jurtát ilyen kazah-kirgiz jurtát, ez áll a kutatók szerint a legközelebb ahhoz, amit őseink a Kárpát-medencébe visszatérve használtak. Azért beszélek visszatérésről, mert a honfoglalás szerintünk nem helytálló elmélet, mi innen mentünk el Ázsiába jóval korábban, a magyarok és hunok ősei a szkíták. A jurtáról még annyit, hogy őseink ebben éltek, a közepén tűzet raktak, főztek, aludtak, az asszonyok dolga volt a jurta szétszedése és összeállítása. A Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült beszereznünk a jurtát, és 2018-ban is szeretnénk pályázni a jurta díszítésére, nemezszőnyegeket vásárolni, és hat embert felöltöztetni honfoglalás-kori viseletbe!”


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'