JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 20.37
A Kurutty vetélkedő megyei szakasza

Kalandok a nádtengeren

Kalandok a nádtengeren
Kalandok a nádtengeren

Április 12-én a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében zöldhajú emberkék rohangáltak az improvizált nádasban. Mi történhetett? Nem, nem marslakók lepték el az iskolát, hanem a Kuruttyvetélkedő második fordulójára készülődött húsz kisdiák a Csikyből, és nyolc gyermek Zerindről.

Folytatódtak a körzeti szakaszon megkezdett témák. Berg Judit Tavasz a nádtengeren című regényének újabb három fejezetét olvasták el a tanulók, a vízparton élő állatokat felváltották a növények (nád, gyékény, fűzfa, vízitök, nőszirom), a nép- és gyermekdalok helyett pedig Strauss, Smetana és Chopin „vizes” műveit fújták kívülről a szorgos kuruttyosok. A matematikafeladatok sem maradhattak el, és most nem légi, hanem vízi jármű tervezésében kellett a képzelőerőnek teret adni. A verseny legizgalmasabb része mindig az angol jelenet. Lengék, harácsok, Sulyom király, kecskebékák szerepeltek a mulatságos darabokban, és ráadásul angolul játszottak a színpadon.

A zsűrinek újra sok dolga akadt: Bálint Erika, Vincze Német Julianna, tanítók, Pal Diana (angol), Páll Mária (biológia), Sipos Gabriella tanárok pontozták a csapatok teljesítményét.

Közel négy óra munka után megszületett a végeredmény: legjobbnak a Hős Liga, a Csiky Gergely Főgimnázium fiúcsapata bizonyult. Tapasztó-Gujdár Péter (4. o.), Bíró Mátyás (3. o.), Varga Lóránt (2. o.), Böszörményi Kristóf (1. o.) 80 ponttal végzett az első helyen, és hősiesen kiharcolta az országos döntőbe jutást. Rajtuk kívül az országos szakaszon megyénket képviseli még a Párducok csapata, szintén a Csikyből, akik tavaly megnyerték az országos versenyt: Veres Zsombor, Kiss Cintia, Tamás Lőrinc, Kranowszky-Nagy Szilvia. (Szilvia Budacsek Tímea helyére került a csapatba, mivel ő már ötödikes). Második helyen végzett a Lengéklánycsapata (74,25 pont), harmadikok pedig a zerindi Koalák lettek (72,25 pont), de az Ebihalak (Zerind), a Nádszálkisasszonyok, és a Viharsárkányok is sok tudással és szép emlékkel gyarapodtak a felkészülés és a verseny során.

Az országos döntő idén a Csiky Gergely Főgimnáziumban lesz május 16. és 18. között, ahol az ország 8 megyéjéből több mint 50 kisdiák fog vetélkedni egymással.

A csikys diákokat Khell Jolán, Kurunczi Enikő, Fekete Karolina, Bencsik Anca, Viszhányó Aranka, Khell Levente, Leib Gáspár György készítették fel a versenyre. A zerindi felkészítő pedagógusok pedig: Csáky Apollónia, Kasza Rozália és Pap Márta tanítók.

Ezúton is köszönjük a Csiky Gergely Főgimnázium vezetőségének és a Pro-Schola Egyesületnek a támogatást.

 

Viszhányó Aranka


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'