JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.45
Iskolakezdés Déván

Kalandra fel!

– Ünnep ez a nap, hiszen Erdély-szerte szinte mindenütt többszáz magyar diák, szülő, pedagógus gyűl össze tanévet kezdeni, és ha ennyi magyar együtt van, az már ünnepnek számít – fogalmazott ma Borbély Károly távközlési miniszter, aki a dévai Téglás Gábor Iskolában vett részt a tanévnyitón. Gondolatát megerősítette Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes is, aki ezúttal anyaként és pedagógusként világított rá a tanévkezdés izgalmas pillantára, amikor a családokban már kora reggel nagy a nyüzsgés és mindenki a igyekszik, kívül-belül, ünnephez méltóan átlépni az iskola küszöbét.

Déván azonban amúgy is ünnepről beszélhetünk, hiszen négy éves építkezés után végre kulcsrakésszé vált az iskola. Azaz teljesen befejeződött az építkezési munkálat, s ami talán még ennél is nagyobb megvalósítás, hogy a nyár folyamán, önkormányzati támogatással sikerült az iskola kanalizálását is megcsináltatni. Ez ugyan nem látványos, de annál hasznosabb munka volt – mondta Kocsis Attila iskolaigazgató, felkérve a jelen lévő szülőket, pedagógusokat, civilszervezetek, egyházak, az RMDSZ képviselőit, hogy álljanak ezután is a tanintézmény mellé, támogassák azt, hiszen ez jelenti a helyi magyar közösség számára a megmaradás, fejlődés lehetőségét. E gondolathoz kapcsolódott Dézsi Attila alprefektus felszólalása is, aki hangsúlyozta: ebből az iskolából eleve többlettel indulhat útra a gyermek – hiszen a kötelező román nyelv és kultúra elsajátítása mellett, kibontakozik lelkükben a nagyon gazdag magyar kultúra is, megtanulja a gyermek elfogadni a másságot és elfogadtatni önmagát, erre pedig egyre nagyobb szükség van a mai világban.

Az itt rád bízott drága kincset őrizd meg – hívta fel a diákok, pedagógusok és szülők figyelmét Koppándi Zoltán, unitárius lelkipásztor, aki római katolikus és református kollégáival együtt Isten áldását kérte az új tanévre. Az iskolában mindenki kincsre lelhet: a tanárok a rájuk bízott gyermekek lelkében, melyet nap mind nap csiszolhatnak, a diákok pedig az elsajátítandó tudásanyagban, információkban, melyet érdemes kincsként kezelni, megkeresni, kiásni, kamatoztatni.

Nagy felelőséggel jár, de ugyanakkor eseményekben gazdag nagy kalandnak is mutatkozik az idei tanév – mondta a hivatalos iskolai megnyitót követő, ünnepi szentmisén Böjte Csaba ferences atya. Olyan ez, mintha az ember ráülne egy szép piros versenyautóra, s csak vezetni kell, de úgy, hogy a legjobb eredményt hozza ki a pályán. Természetesen lesznek idén is kisiklások, szükség lesz néha abronccserére, megállásra, de mindig vissza kell térni a pályára és ki-ki a maga tehetsége szerint a legjobbat kell produkálja. Hogy tanév végén első, második, akár tizedik helyezettként is úgy érezze, megdolgozott ezért az erdeményért.

Az ünnepélyes felszólalások, bátorító szavak után tegnap több mint 600 diák ült be a padokba a dévai Téglás Gábor Iskolában. S ha az iskola aulájában, majd a ferences zárdatemplomban elhangzó beszédek, prédikáció alkalmával még el-el kalandozott is a diákok gondolata, mától mindannyiuk számára indul a nagy verseny. Úgyhogy hajrá az új tanévben!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'